Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министър Йорданова за намаления бюджет на съдебната власт: Аз вярвам, че предложението е направено въз основа на анализ

Политика

Министър Йорданова за намаления бюджет на съдебната власт: Аз вярвам, че предложението е направено въз основа на анализ

Министър Йорданова за намаления бюджет на съдебната власт: Аз вярвам, че предложението е направено въз основа на анализ - Tribune.bg
Снимка:

Работа на ВСС е да приложи процедурите така, както намери за добре. Аз няма какво да коментирам тези действия. Както говорихме и вчера в момента става дума за предложение между първо и второ четене, направено от Народните представители. Предстои разглеждане и дебат в съответните комисии и съответно в пленарна зала. Това коментира в кулоарите на Народното събрание министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По повод публикуваното по-рано днес становище на Висшият съдебен съвет във връзка с предложение за изменение на законопроекта за закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., внесен от Министерския съвет на 01.02.2022 г. и приет на първо гласуване на 10.02.2022 г.

В становището магистратите се обявяват категорично против намаляването на бюджета за съдебната система и заявяват намерението си да сезират Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции за решението на управляващата коалиция.

„Става въпрос за това как нашите общи пари от нашите данъци се разходват публично, прозрачно и ефективно. Както говорихме вчера България отделя най-висок процент от БВП за сектор „Правосъдие“, съответно виждаме, че нито имаме резултати от борбата с корупцията по високите етажи, нито имаме усещане за справедливост в обществото. Освен това вчерашните резултати от социологическите проучвания показват какво е доверието. Така че, дебатът относно ефективността, как се харчат средствата на прокуратурата разбира се, че трябва да бъде воден и аз го подкрепям. Буди безпокойство, че към настоящия момент подходът за програмното бюджетиране в съдебната власт не е въведен ефективно, така както сме поели ангажименти“, посочи министър Йорданова.

На въпрос дали тези 20 милиона се отрязват заради Прокуратурата, тя отговори така:

„Аз вярвам, че предложението е направено въз основа на анализ. Това, което аз казвам, е че трябва да има ефективно разходване и прозрачно разходване на бюджетните средства. Аз също задавам въпрос – кое обуславя разходите за Прокуратурата за почивни бази и обучения да бъдат два пъти повече от общата стойност на тези средства за съдилищата“.

Тя коментира и обвиненията на Прокуратурата, че става въпрос за саморазправа.

„Това е тяхното становище. Предвидените бюджетни средства по никакъв начин няма да препятстват за изпълнение на основните им функции“, посочи Йорданова.

Атакувана от журналист дали и Министерството на правосъдието ще бъде с орязан бюджет предвид това, че и неговата ефективност не е много видима, тя заяви:

„Бюджетът на Министерството на правосъдието виждате какъв е. А вашата оценка за ефективност, разбира се…“, но не можа да довърши мисълта си, защото беше репликирана, че като данъкоплатци плащаме и имаме право на оценка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати