Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът без право на глас - Асен Василев, управлява в отсъствието на Денков/Габриел

Политика

Министърът без право на глас - Асен Василев, управлява в отсъствието на Денков/Габриел

Министърът без право на глас - Асен Василев, управлява в отсъствието на Денков/Габриел - Tribune.bg
Снимка:

Това става ясно от днешното извънредно заседание на МС, което се ръководи от министъра на финансите Асен Василев.

По-рано днес Tribune.bg, повдигна въпроса „кой управлява в отсъствието на премиер, вицепремиер и министър на външните работи“, които са единствените възможни, съгласно устава на МС*. Отговорът дойде с началото на извънредното заседание на „Дондуков“1. И целият казус не засяга правната рамка, тъй като скорошна промяна в правилата дава право на министър да поеме контрол над държавата, не само вицепремиер. Тук въпросът е от съвсем друго естество.

Заседанието е ръководено от министъра без адресна регистрация в България, който дори реално няма избирателни права, които са сред основните за българските граждани, вписани в Основния закон – Конституцията на Р България.

Въпреки това вр.и.д. министър-председател Василев, се кани да прави радикални и „спешни“ финансови реформи за краткия си престой начело на МС.

Извънредното заседание даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, снощи, коментирайки изборните резултати, по този повод да вметне: "Василев си свика заседание". И да добави, че ще има претенции към бюджета, които ще настоява да бъдат изпълнени.

Местните избори забавиха процедурата по приемането на данъчните закони и на бюджета. Василев и кабинетът прецениха, че не е добре да бъдат обсъждани по време на кампаниите, опасявайки се от превръщането им в повод за конфронтация с опонентите.

Още повече, че за някои от предложенията и в двата закона партньорите в "сглобката" предварително обявиха несъгласие. Спорни ще се окажат идеите ДДС за ресторантьорите да се върне на стандартната ставка от 20%, дали да се дава бонус срещу информация за укрити данъци, както и да се отказва плащане, ако продавачът на стока или услуга не издаде касова бележка.

*Според Устава на МС:

Правомощията на министър-председателя по чл. 10, ал. 2 в негово отсъствие от страната или когато ползва законоустановен отпуск, се изпълняват от заместник министър-председателя и министър на външните работи въз основа на издадена от министър-председателя за всеки конкретен случай писмена заповед.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети