Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на електронното управление разкри какви промени готвят в администрацията

Политика

Министърът на електронното управление разкри какви промени готвят в администрацията

Министърът на електронното управление разкри какви промени готвят в администрацията - Tribune.bg
Снимка:

„В администрацията навсякъде трябва да приемат плащане с карта. Това е основно за дистанционното управление. Казусът с посттерминалите е технически. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред Нова телевизия.

По темата с възможността личните карти да станат дигитални той обясни: „Зеленият сертификат е по-специфичен, защото там личните данни са в телефона. Тук е обратно – данните са в централизирани регистри“.

Божанов беше категоричен, че в момента гражданите са куриери на администрацията: „Вие знаете дали сте си платили данъка и държавата може да си го събере без да ангажира никой. Фокусът на електронното управление е администрацията да не ни занимава със себе си“.

По думите му има услуги, които могат да отпаднат веднага. Едно от тях е удостоверението за семейно положение, защото има регистър за тези данни. Като друга услуга посочи издаването на карти за пътуване в градския транспорт за ученици. Тя може да бъде улеснена, тъй като МОН има централизиран регистър.

„Повечето от реформите, които ще правим, ще бъдат координирани с други министри“, категоричен беше той. Министърът обясни, че всеки човек ще може да проверява кой и кога е имал достъп до личните му данни. Ако има нарушения, се сигнализира в Комисията за защита на личните данни.

Божанов обясни, че се предвижда реформа в КАТ, с която голяма част от документите ще могат да се заявяват онлайн: „До преди няколко месеца нямаше възможност смяна на книжка да се случва онлайн“.

Той беше категоричен, че трябва да отпадне изискването за удостоверения за липса на задължения.

„Никой няма да е задължен да ползва електронни услуги. Това е опция, но ако искат гражданите да отидат на гише, ще имат тази възможност“, обясни министърът.

„Колкото по-малко пари има за електронно управление, толкова по-добре ще работи то. Няма да има апетити за финансово усвояване“ допълни още.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати