Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на икономиката уволни двама членове от Надзорния съвет на ББР

Политика

Министърът на икономиката уволни двама членове от Надзорния съвет на ББР

Снимка:

Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева

От днес Българската банка за развитие (ББР) няма да има опериращ надзор. Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни двама членове на Надзорен съвет - Димитър Симеонов и Велина Бурска. Причината – не са се явили на предвидената за днес среща с него.

На изслушването днес пред министъра дойде само председателят на Съвета на ББР-Стамен Янев. Той сигнализира, че е имало трудна комуникация между надзора и управителния съвет на банката и посочи, че на една трета от заседанията на надзора не е присъствал заради лечението си от Covid-19.

„Вече няма да се раздават пари на калпак“, посочи кономическият министър, който в сряда смени състава на одитния комитет на банката.

Петков съобщи, че ще предложи в надзора на ББР да влязат двама специалисти -  Васил Щонов и Валентин Михов. Щонов през 2014 година беше служебен министър на икономиката и енергетиката. Михов е бил няколко пъти на високо ръководно място в различни банки в Австрия, Украйна, Русия. Българската народна банка трябва да ги одобри.

ББР е много ликвидна, увери Кирил Петков. Той съобщи и че ограничава ББР да не може да дава по-голям кредит от 5 млн. лева.

В петък Петков ще организира среща с управителите на фирми, взели големи кредити, за да разбере как ще ги върнат.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още