Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на икономиката уволни двама членове от Надзорния съвет на ББР

Политика

Министърът на икономиката уволни двама членове от Надзорния съвет на ББР

Министърът на икономиката уволни двама членове от Надзорния съвет на ББР - Tribune.bg
Снимка:

Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева

От днес Българската банка за развитие (ББР) няма да има опериращ надзор. Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни двама членове на Надзорен съвет - Димитър Симеонов и Велина Бурска. Причината – не са се явили на предвидената за днес среща с него.

На изслушването днес пред министъра дойде само председателят на Съвета на ББР-Стамен Янев. Той сигнализира, че е имало трудна комуникация между надзора и управителния съвет на банката и посочи, че на една трета от заседанията на надзора не е присъствал заради лечението си от Covid-19.

„Вече няма да се раздават пари на калпак“, посочи кономическият министър, който в сряда смени състава на одитния комитет на банката.

Петков съобщи, че ще предложи в надзора на ББР да влязат двама специалисти -  Васил Щонов и Валентин Михов. Щонов през 2014 година беше служебен министър на икономиката и енергетиката. Михов е бил няколко пъти на високо ръководно място в различни банки в Австрия, Украйна, Русия. Българската народна банка трябва да ги одобри.

ББР е много ликвидна, увери Кирил Петков. Той съобщи и че ограничава ББР да не може да дава по-голям кредит от 5 млн. лева.

В петък Петков ще организира среща с управителите на фирми, взели големи кредити, за да разбере как ще ги върнат. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Кирил Петков
Топ новини виж още

Хороскоп