Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на иновациите: Кирил Петков си направи собствен пиар на гърба на ББР

Политика

Министърът на иновациите: Кирил Петков си направи собствен пиар на гърба на ББР

Министърът на иновациите: Кирил Петков си направи собствен пиар на гърба на ББР - Tribune.bg
Снимка:

„Една от основните причини да приема поканата на премиера Димитър Главчев беше възможността, която виждах за развитие на Българската банка за развитие (ББР)“, заяви пред bTV служебния министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който беше председател на Надзорния съвет на ББР.

Той напомни, че е председател на НС на банката от ноември 2022 г.

„Отне ми година и половина да убедя политиците и управляващите какъв огромен потенциал има тази банка като пазарен инструмент, с който държавата може да интервенира в сфери, в които самата държава или не трябва, или не може пряко да се намесва“, обяви Росен Карадимов.

На въпроса отписа ли банката кредита от 150 млн. лв., който е дала на Румен Гайтански-Вълка той обяви, че няма право да издава детайли по изпълнението на отделни кредити.

„Кирил Петков си направи собствен пиар на гърба на банката през 2021 г., когато изнесе определени факти. Тогава надзорът изиска от Управителния съвет подробен доклад за действията, които са предприети по 7-те големи кредита на банката“, уточни Карадимов.

По думите му в подобни ситуации принципалът не бива да изнася данни, а да вземе мерки – смяна на надзора, смяна на закон. „Ще кажа защо беше пиар акция. За година, след като Петков смени ръководството на ББР, по тези кредити не беше предприето нищо. Нула, тишина. Аз самият бях изумен, когато видях това“, каза още бившият шеф на надзора на ББР.

Той уточни, че ръководеният от него Надзорен съвет е изготвил протокол за действия по всички тези 7 кредита, ако се стигне до неизпълнение.

„От тях в момента 5 се погасяват редовно, банката печели от тях. Има два, единият най-вероятно този, за който вие говорите (на Румен Гайтански-Вълка), който е проблемен. Тръгнали сме на предявяване на обезпечения и изпълнение върху обезпеченията. Действително обявената стойност е много по-ниска от стойността на кредита, но това е най-радикалното действие, което може да предприеме банката, за да може все пак да събере нещо“, коментира Росен Карадимов.

Той допълни, че другият проблемен кредит е със свърхобезпеченост и банката няма никакви притеснения. Обясни, че няма право да каже кой е кредитополучателят и каква е сумата. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати