Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на културата неинформиран по основни културни въпроси: Това, на което ще разчитам, е заразното добро

Политика

Министърът на културата неинформиран по основни културни въпроси: Това, на което ще разчитам, е заразното добро

Министърът на културата неинформиран по основни културни въпроси: Това, на което ще разчитам, е заразното добро - Tribune.bg
Снимка:

Министър Атанас Атанасов представи себе си, екипа си, както и приоритетите в работата си на среща с медиите в Министерството на културата. В нея участваха и зам.-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

„Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана“, обясни той. „Това, на което ще разчитам, е заразното добро, здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза. Вярвам, че с такава енергия ще можем да променим контекста, който за съжаление в момента е мрачен”, заяви  Атанасов. Той не очаква процесът да е лесен, тъй като по думите му „ще изисква смяна на гледни точки“.

Три са основните приоритета в работата на ведомството. „Това са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването и използването на нашето богато културно наследство”, изтъкна министърът.

По време на представянето беше коментиран и казусът със  Северна Македония.

„Темата е приоритетна за правителството, ще бъде такава и за нас. Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски и това да работят заедно”, увери медиите Юрий Вълковски.

„Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, посочи Вълковски.

След представянето на всички от екипа, започнаха въпросите на медиите по актуалните проблеми във ведомството.

Младият министър обаче винаги благодареше, усмихваше се и гледаше да прехвърли микрофона към някой от екипа си.

Впечатление направи неговата неинформираност по скандалният случай с „Експото“ в Дубай, на което нашият щанд е струвал 7 млн. лева - срещу които сме показали „една марка сирене, няколко изкуствени рози и фотографии на две манекенки, едната от които близка до Валентин Златев“.

Атанас Атанасов заяви, че „бил запознат отчасти. Това не е свързано с министерството. Поправете ме, ако греша“, обърна се той към Кондакова, която опита да го спаси от неловката ситуация. Тя уточни, че представянето е било организирано от Министерството на икономиката, но в бъдеще трябвало Министерство на културата да взаимодейства, за да се избегнат подобни ситуации.

„Лично отношение не мога да дам“, заключи министърът. Оправда се, че трябва да работи, а няма как да е на културни събития всеки ден.

По темата за „Кауфланд“ в Халите, Атанасов прехвърли горещия картоф на арх. Бойко Кадинов. А относно читалищата също показа неосведоменост като я даде на заместник-министър Юрий Вълковски.

Той пък обобщи, че както има страшно много активни читалища, има и такива, които са „спящи клетки на Ал Кайда“.

На основополагащия за целия сектор въпрос - бюджета за култура, министърът отговори, че „със сигурност ще се иска повишаване, но когато всичко е ясно.“

Заяви кратко и ясно, че не е водил разговори с предшественика си Велислав Минеков, след което последва неловко дълго мълчание в залата. Информиран обаче се оказа по казуса с централата на ГЕРБ в НДК. „В момента тече юридически анализ на казуса и когато нещата са изяснени, ще се процедира по закон“, заяви Атанасов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети