Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българин ще присъства на дешифрирането на данните от „черната кутия“ на падналия МиГ-29

Политика

Българин ще присъства на дешифрирането на данните от „черната кутия“ на падналия МиГ-29

Българин ще присъства на дешифрирането на данните от черната кутия на падналия МиГ-29 - Tribune.bg
Снимка:

Министър Панайотов: Счетох за мой дълг да дам разяснения на народните представители и на българската общественост за F-16

Данните от черната кутия на падналия край Шабла МиГ - 29 ще бъдат разчетени за седмица, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Инцидентът се случи на 9 юни като при него загина подполковник Валентин Терзиев.

Ако визите на българите, които ще пътуват за Русия бъдат получени днес, те най-вероятно ще тръгнат в понеделник. 

Очаква се руската страна да даде съгласие един от членовете на българската група да наблюдава, присъства при дешифрирането и  снемането на данните от „черната кутия“, увери Панайотов.

Кутията ще бъде изпратена в град Курск, където е специализираната лаборатория, към която са ни насочили, допълни Панайотов. Той обясни, че няма някакъв срок, споразумение, за снемане на данни от „черна кутия“.

В НС служебния военен министър обясни, че не е бил викан заради F-16. „Аз поисках да дам разяснения, тъй като в медиите и в общественото пространство се тиражираха откровени неистини за това какво правя аз, за това какво прави служебното правителство.

Аз счетох за мой дълг да дам разяснения на народните представители и на българската общественост. Както вече обясних правителството не може да купи F-16. Ние нямаме право да го направим, нямаме пари да го направим и освен това служебното правителство действа законопослушно, законосъобразно, не можем да нарушаваме закона. Крайната дума за това кога ще се купят втората бройка F-16, на каква цена, при какви условия, при какви срокове е на Народното събрание на Република България“, подчерта министър Панайотов.

Той обясни, че договорът от 2019 година не задължава правителството да купи още осем самолета. „Има решение на Народното събрание да купим 16 броя F-16. Тоест осемте вече са разплатени авансово без за това да има решение на Народното събрание, вторите F-16 ще бъдат закупени без да се плащат авансово“, посочи министърът на отбраната.

Той каза още, че все още няма отговор от американската страна на искането за обвързваща оферта.

„Американската страна ще ни изпрати отговор след шест до осем месеца. Такива са стандартните срокове. Толкова им трябва, за да подготвят един подробен и солиден отговор“, каза Панайотов.

Запитан дали бихме могли да ги получим на по-ниска страна, той заяви:

„Цената, която сме посочили, е същата, на която сме закупили първите осем F-16. Какъв ще е отговорът на американската страна, не знам“, каза министърът.

Георги Панайотов коментира и задаващата се вълна от мигранти зарада събитията в Афганистан:

„Въоръжените сили имат разработени планове за действие при засилен миграционен натиск на българската граница – както на границата с Гърция, така и на границата с Турция. Това са два различни плана“, посочи министърът на отбраната.

Той обясни, че по-рано този месец е бил направен преглед на тези планове и дали работят.

„Да, работят тези планове и имаме готовност да разположим 1050 военнослужещи и 145 единици техника. Като казвам техника става въпрос не само за колесни и наблюдателни машини. Става въпрос за дронове, става въпрос за хеликоптери, включително за кораби, които да охраняват и морската ни граница.

По думите му за тази цел ще бъде необходим допълнителен ресурс. „Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват 4,2 милиона на месец“, уточни министърът, като обясни, че тези средства не са налични в бюджета на Министерството на финансите.

„Ако няма актуализация, не можем да ги използваме“, подчерта той. По думите му за орязване на средства за тази година не е ставало въпрос.

„Има нещо, което предстои, но официално писмата от Министерство на финансите все още не са пристигнали“, посочи Георги Панайотов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети