Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на отбраната отрече да изнасяме чрез трети страни бойни самолети за Украйна

Политика

Министърът на отбраната отрече да изнасяме чрез трети страни бойни самолети за Украйна

Министърът на отбраната отрече да изнасяме чрез трети страни бойни самолети за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на отбраната Димитър Стоянов определи като инсинуация публикациите, че България е предоставила чрез трети страни бойни самолети на Украйна. По думите му МО не е продавало Су-25 повече от 10 години.

„Не разбирам защо тая тема се повдига два пъти в рамките на може би осем-десет месеца. Още тогава министър Заков е отрекъл продаването на самолети Су-25 на страни-членки на НАТО и впоследствие транспортирани в Украйна”, заяви министърът в отговор на  публикация в новинарската агенция „Блумбърг”, в която се споменават 14 щурмови самолета руско производство Су-25, които държави членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна

„20 броя са продадени в периода 2005-2012 на 4 фирми. Едната сделка е за самолет Су-25, боен самолет, два са изнесени в Грузия. Ако говорим конкретно за конфликта в Украйна, потвърждавам, че МО не е продавало самолети на когото и да било”. 

Стоянов отрече също така да се продадени танкове Т-72, комплекси С-300 самолети и Су-25 или МиГ-29.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена.

„Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева - говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите“, каза министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети