Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на транспорта възложи проверки на поръчки на БДЖ за над 50 млн. лв.

Политика

Министърът на транспорта възложи проверки на поръчки на БДЖ за над 50 млн. лв.

Министърът на транспорта възложи проверки на поръчки на БДЖ за над 50 млн. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е издал заповеди за проверка на две обществени поръчки на БДЖ и на сключени след процедурата договори за над 50 млн. лв., срокът е 15 дни. 

Едната е за проверка на поръчката за ремонт на 15 вагона за 27 млн. лв. във Вагоноремонтния завод в Дряново. Вагоните са от 80-те години, ремонтът е възложен след обществена поръчка, а договорът е сключен на 24 април, казаха от БДЖ. След основното им обновяване те трябва да могат да развиват до 160 км в час.

От компанията заявиха, че никой не е обжалвал на никакъв етап поръчката, правата за тези вагони, които са българска разработка, са на завода в Дряново.

По повод цената, от превозвача коментираха, че тя излиза 1,779 млн. лв. на вагон, при средна цена от 2 млн. евро за покупка на чисто нов, със сертификати за съвместимост, които му позволяват да се движи в Европа.

Втората заповед е за проверка на обществена поръчка и на два договора с фирма за охрана, които са за 26 млн. лв. От синдикатите в железницата се притесняват, че ще бъдат съкратени хора, тъй като досега охраната е била от служители на превозвача.

От дружеството казаха, че повечето от охранителите са пенсионери и няма да се изпратят хора към пазара на труда. Поръчката е за охрана за двете дружества – „БДЖ Пътнически превози“ и „БДЖ Товарни превози“, имало е трима участници и отново никой не е обжалвал, казват от превозвача.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати