Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на земеделието: Реколтата от пшеница е гарантирана

Политика

Министърът на земеделието: Реколтата от пшеница е гарантирана

Министърът на земеделието: Реколтата от пшеница е гарантирана - Tribune.bg
Снимка:

„Реколтата от пшеница е гарантирана и няма опасност от зърнена криза“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев край село Горно поле, община Маджарово.

Вътев пристигна на първия Фестивал на планинското говедовъдство, който се организира от стопанство „Дивата ферма“ с около 1500 глави едър добитък, който се отглежда екологично.

Дъждът на места е проблем в кампанията, има региони, в които не може да се влезе да се жъне, призна Вътев като уточни, че и влажността на зърното е от изключителна важност. "Има райони с добри и дори рекордни добиви", посочи още министърът, но не се ангажира да назове прогнозни количества на добивите и цялата реколта преди края на кампанията. Това ще стане на втория Национален консултативен съвет по зърното след жътвата, когато ще се правят изводи, анализи и планове за действие, поясни Вътев.

В отговор на въпрос той посочи, че още е рано за резултати от започналите проверки по веригата "от полето до рафта". Вътев отбеляза по друга тема - животновъдството, че проблемите с изкупните цени на млякото са се набирали "като снежна топка" и са крайно неблагоприятни.

Затова по всички чувствителни теми в земеделието още идния понеделник ще бъдат създадени национални консултативни съвети - по млякото, месото, поземлените отношения, водоползването, добави още Вътев.

По повод дървата за огрев за следващия отоплителен сезон министърът увери, че дърва има в излишък, дори хората не идват да си ги вземат. Вътев каза, че гражданите имат претенции към цената, която е завишена и това ще бъде проверено и анализирано. По думите му 40 процента от дървата вече са получени от населението.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети