Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министърът на е-управлението лично започва удостоверяване на машините за балотажа

Политика

Министърът на е-управлението лично започва удостоверяване на машините за балотажа

Министърът на е-управлението лично започва удостоверяване на машините за балотажа - Tribune.bg
Снимка:

Йоловски кани и ДАНС да гледа

Започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023, съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като ВАС реши в понеделник, че "удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление".

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция "Национална сигурност", на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети