Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министерство на културата е в готовност да помогне на Народния театър

Политика

Министерство на културата е в готовност да помогне на Народния театър

Министерство на културата е в готовност да помогне на Народния театър - Tribune.bg
Снимка:

Сградата е културна ценност с категория „национално значение“ и това налага всички ремонтни дейности да бъдат съгласувани с ведомството съгласно Закона за културното наследство, се посочва в позицията

„Екипът на Министерството на културата е във връзка с ръководството на Народния театър „Иван Вазов“ в лицето на директора му Васил Василев и е готов да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата на Народния театър „Иван Вазов“ след бурята снощи“, това се казва в позиция на ведомството.

Оттам посочват, че днес бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра. Сградата е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност и е с категория „национално значение“.

„Министерството на културата, като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната, ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши. В допълнение, Министерството на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай, че такива са необходими. В случай на такава необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър „Ив. Вазов“ може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата“, посочват още от ведомството.

От министерството припомнят, че всякакви консервационни и реставрационни дейности по сградата на Народния театър „Иван Вазов“ трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата съгласно Закона за културното наследство.

„Министерството на културата, като принципал на всички свои второстепенни разпоредители с бюджет, оказва пълно съдействие и подкрепа за функционирането им според възможностите си и е готово да разгледа всяко едно отправено по съответния ред заявление за съдействие“, се казва още в позицията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети