Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министерството на културата проверява дейностите върху Белоградчишките скали

Политика

Министерството на културата проверява дейностите върху Белоградчишките скали

Министерството на културата проверява дейностите върху Белоградчишките скали - Tribune.bg
Снимка:

Според Вежди Рашидов техници забиват винкели в стените

Започва спешна проверка за дейностите, които се извършват върху Белоградчишките скали. Министърът на културата Боил Банов се е самосезирал по случая, съобщават от ведомството му.

Проверката ще се извърши от главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). А поводът е сигнал, че за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали.

 Обектите се управляват от община Белоградчик. По-рано Вежди Рашидов съобщи, че техници забиват винкели в скалите.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките  скали, която поразява уникалния природен феномен, съобщиха от ГЕРБ.

Винкелите са поставяни под погледа на общинската власт в града. Те са за закачане на лампи, за което няма проект, одобрение и съответно разрешение.

„Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре“, категоричен е Рашидов. Той внесе законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати