Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министерството на културата проверява дейностите върху Белоградчишките скали

Политика

Министерството на културата проверява дейностите върху Белоградчишките скали

Снимка:

Според Вежди Рашидов техници забиват винкели в стените

Започва спешна проверка за дейностите, които се извършват върху Белоградчишките скали. Министърът на културата Боил Банов се е самосезирал по случая, съобщават от ведомството му.

Проверката ще се извърши от главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). А поводът е сигнал, че за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали.

 Обектите се управляват от община Белоградчик. По-рано Вежди Рашидов съобщи, че техници забиват винкели в скалите.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките  скали, която поразява уникалния природен феномен, съобщиха от ГЕРБ.

Винкелите са поставяни под погледа на общинската власт в града. Те са за закачане на лампи, за което няма проект, одобрение и съответно разрешение.

„Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре“, категоричен е Рашидов. Той внесе законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още