Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министерството на спорта даде пълен отчет за свършената работа

Политика

Министерството на спорта даде пълен отчет за свършената работа

Министерството на спорта даде пълен отчет за свършената работа - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на младежта и спорта в служебния кабинет на Димитър Главчев Георги Глушков даде отчет за свършеното от него и екипа за последните близо три месеца, в които той бе на власт. Пред журналисти Глушков заяви, че са намерени средства за две пилотни програми, осигурено е финансирането на спортните клубове, а пред участието и подготовката на българските олимпийци за Игрите в Париж няма никакви пречки.

Глушков обаче не даде ясен отговор дали ще остане начело на българския спорт на фона на продължаващата парламентарна криза и несполучливия опит за сформиране на кабитанет с първия мандат. Той обаче изрази надежда, че новата власт, когато и да дойде, ще направи реформа във финансирането на спорта, която според него е наложителна.

„От встъпването на правителството на Димитър Главчев на 9 април успяхме да обезпечим финансирането на спортните клубове. За този период бяха одобрени 916 проекта по 56 вида спорт на обща стойност 14 334 740 лева. По този начин бе изпълнен нашият ангажимент да осигурим нужните средства, които обезпечават развитието и подготовката спортистите през година и с които клубовете да могат да вземат участие в така важните за тях държавни първенства. Успяхме да осигурим средства за реализирането на пилотните програми  „Спортът - начин на живот“ и "Спортен час", които бяха заплашени от провал. По първата програма бяха одобрени 20 проекта, които бяха на обща стойност от 144 800 лева. За тях бяха отпуснати допълнително средства, тъй като имаше подписани договори още от времето на предишната власт, но не бяха осигурени средства. По втората програма, за която бяха отпуснати 1 000 000 лева, бе кандидатствано със 124 проекта. Важното е, че тези програми се изпълниха и хората са доволни", каза Глушков.

Той посочи, че финансирането на българските спортисти за Олимпийските игри в Париж, които започват след три седмици, е напълно подсигурено.

„Имаме 45 квоти от 41 спортиста и се надявам, че те ще успеят да ни зарадват с представянето си. Със съдейството на Министерството на младежта и спорта и благодарение на г-н Асен Христов от Еврохолд бяха осигурени средставата, заради които Българската федерация по вдигане на тежести можеше да не успее да изпрати спортистите си на Игрите в Париж. Но вече пред участието на Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов няма никакви пречки“, допълни служебният министър.

Министър Глушков бе попитан дали властта има някакъв план, за да може на бъдещи Олимпиади България да бъде представена в повече отборни спортове. Според него спортът се нуждае от генерална реорганизация, за да може България отново да има свои представители в отборните игри на най-големия спортен форум.

„Трябва да има промяна във финансирането от страна на Министерстовто на младежта и спорта към колективните спортове и към отношението към тях, защото те станаха много скъпи. Това е мнение, което съм споделял още преди да стана министър. Трябват ни ресурси, с които да можем да развиваме тези спортове и да бъдем конкурентни“, каза още той. 

Глушков призна, че наскоро е провел среща и с кмета Васил Терзиев, тъй като столична община има интерес към няколко имот на министерството. Засега обаче развитие няма, тъй като според Глушков подобно прехвърляне на собствеността може да попречи сериозно на дейността на клубовете, помещаващи се на тези терени.  

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов отчете и свършеното в младежкия сектор. Той подчерта, че възстановен диалогът с младежките организации, като в процес е създаването на Национална работна група за местна младежка политика, целяща създаване на по-добри предпоставки за диалог между изпълнителната власт на национално и местно ниво. 

"В изпълнение са и Националната стратегия за младежта (2021-2030) и Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта, като в момента е в ход оценка на проектните предложения, които са 103 на брой. В кратки срокове ще бъде финализирана процедурата и ще бъдат финансирани, така че да започне тяхно изпълнение", информира Младенов. 

Зам.-министърът допълни, че са възобновени и ключови процеси в младежкия сектор. „Засилено е междусекторното партньорство и координация между изпълнителната власт на национално и местно ниво и представителите на неправителствения сектор. Възобновена е работата на консултативните звена и работни групи към министъра на младежта и спорта и са предприети мерки за утвърждаването на България като регионален хъб за младежка политика за страните от Западните Балкани и Източното партньорство“, обяви Петър Младенов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати