Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министри на Борисов ще са водачи, а пред патриотите стои дилема да има ли коалиция

Политика

Министри на Борисов ще са водачи, а пред патриотите стои дилема да има ли коалиция

Министри на Борисов ще са водачи, а пред патриотите стои дилема да има ли коалиция - Tribune.bg
Снимка:

В ограничената заради пандемията предизборна кампания важните играчи са вече разпределени

40 дни преди старта на предизборната кампания местата на водещите играчи в големите партии са почти разпределени. Официално процедурите по номинации и редене на листите не са стартирали, но предвид изключително кратката кампания в пандемична обстановка и ключовата роля, която парламентарният вот 2021 ще има за всяка от партиите, централите вече действат, пише „24 часа“.

Нов момент е била идеята, сондирана в управляващата коалиция - тя да се яви и на изборите заедно в този формат. Това означава ГЕРБ, патриотите и ВМРО като контраатака на фронта „всички срещу ГЕРБ“ с ясна заявка за нов десен управленски мандат. В крайна сметка малкият коалицонен партньор е отказал общи листи.

Патриотите още преговарят и дали ще се коалират помежду си. В листите на ГЕРБ ще влязат само неколцина от СДС. Иначе заради пандемията събрания в управляващата партия няма да се провеждат, а предложения ще се приемат в офисите ѝ или по имейл. Право да си подават кандидатурите имат не само членовете на ГЕРБ, но и безпартийни, които искат да бъдат от гражданската квота на партията.

Финалното решение кой да попадне в кандидатските списъци ще се вземе през февруари от Изпълнителната комисия и общинските ръководства.

Няма да има колизия между идеята на Бойко Борисов и централното ръководство за водачи и желанията на местните структури, убедени са в ГЕРБ. Защото става дума за най-успешните министри, които имат подкрепа и по места. Някои от ходовете пък бяха предварително подготвени чрез рокадите на областните координатори - социалната министърка Деница Сачева например пое партията в Добрич и тя щяла да е новият водач на ГЕРБ там.

Освен Сачева ново име в отбора щял да е здравният министър Костадин Ангелов. Поел най-важния ресор в разгара на коронакризата, професорът внася успокоение сред хората, като едновременно с това възпира лекомислено отхлабване на мерките. Очаква се Костадин Ангелов да поведе 2 листи - във Варна и Велико Търново. Това води до преместване на спортния министър Красен Кралев за водач в Русе вместо в родната Варна.  Включване на здравния министър в тяхната листа очакваха и в Пловдив, но изглежда той няма да е там.

Традиционно без изненади и промени се очаква да са водачите на ДПС.

Под знака на обявеното от Корнелия Нинова обновление в БСП обаче си отиват вътрешни опозиционери.

Неопитни лица да вкарат в политиката се очаква за Мая и Слави. ДБ ще пише листи от стари муцуни плюс нови звезди.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева вероятно ще е водач на листата в Пазарджик, вицепремиерът Томислав Дончев - в София и Габрово.

Кой от ГЕРБ къде се очаква да води?

От източници в ГЕРБ става ясно, че се очаква в листите на ГЕРБ да запазят районите си: Бойко Борисов (25-и МИР в София и Пловдив), Томислав Дончев (23-и МИР в София и Габрово); Петя Аврамова във Враца; в Търговище - Теменужка Петкова; в Ловеч - Николай Нанков; в Стара Загора - Красимир Вълчев; в Пазарджик - Екатерина Захариева (родена и израсла там); в Сливен - Десислава Танева; в Смолян - Даниела Дариткова (шефката на ПГ на ГЕРБ е депутат от района в четири поредни парламента.); в Бургас - Ивелина Василева.

Изненада може да има в третата от софийските листи, категорични са всички, чули спряганото име. Досега то никога не е било свързвано с ГЕРБ.

Има голяма вероятност в парламента да влезе и бившата шефка на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова, която напусна МС, за да помага в подготовката на партията за вота.

Възможна била рокада в София-област, където партиен координатор е ексминистър Николина Ангелкова. Имало вариант тя да отиде в Кърджали, а парламентарната шефка Цвета Караянчева да поеме Пловдив - област.

В Кърджали обаче също очакват Караянчева да води листата им, а подгласник да стане областният управител Никола Чанев.

В челната тройка в Пловдив се очаква да е Вежди Рашидов, винаги досега избиран от този район.

Упорито се говори, че ще го следва областната управителка Дани Каназирева. Преди 11 г. тя беше изключена от ГЕРБ, създаде партия „Съюз за Пловдив“ и винаги вкарва по 4-5 общински съветници. Активна и работоспособна, сега Каназирева, която е доктор по конституционно право, се цели в НС. Нямало да е изненада и ако се върне в ГЕРБ, откъдето бе отстранена с хватки от местния партиен лидер и екскмет Иван Тотев. Той самият също се готвел за депутат, а в града се чудят как ще реагира, ако пред него в листата е Каназирева.

Петата позиция е за коалиционния партньор СДС. За нея се спряга лидерът Румен Христов. Екскметът Спас Гърневски също не искал да се разделя с депутатската банка, на която седна с преференцията 11/11.

Менда Стоянова отдавна заявява, че желае да се оттегли, но ГЕРБ разчита на експертизата на шефката на бюджетната комисия. Дългогодишният депутат Димитър Лазаров и зам.-министърката на културата Амелия Гешева, която бе шеф на „Старинен Пловдив“, също са в списъка за Пловдив.

За второто избираемо място в Пловдив - област упорито се споменава ген. Константин Попов. Сигурно било и включването на досегашния депутат от Раковски Младен Шишков.

Областният управител и местен партиен лидер Мирослав Петров най-вероятно ще е водач в Плевен. Бившият шеф на полицията там устоя на обвиненията от местни активисти, които в крайна сметка бяха изключени от ГЕРБ. През 2019 г. той загуби кметския вот срещу Спартански.

Водещо място в листата на ГЕРБ за Плевен се отрежда и за Пламен Тачев, колега на Бойко Борисов от вуза. Тачев е депутат от 2009 г.

По-трудно ще е в Благоевград, където партията загуби местния вот, а после - и кадри, последвали Цветанов. Сред имената за водач били депутатката Даниела Савеклиева и общинският координатор Росица Димитрова. Очаква се пак да е в листата и Стефан Апостолов - синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов, който през 2017 г. влезе с преференции от последното място в нея. Сред уважаваните депутати е д-р Емил Тончев от Разлог, който в пандемията се върна в местната болница като рентгенолог на първа линия.

В Монтана партийната структура залага пак на Дилян Димитров и Ирена Димова, макар това леко да противоречи на изказването на Борисов, че трябва да се търсят нови лица - авторитети.

ВМРО още не изключва и да се яви самостоятелно

Два месеца преди вота няма яснота дали коалицията „Обединени патриоти“ ще продължи да съществува. Още текат преговори между лидерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов дали ВМРО и НФСБ ще се явяват заедно. До последно се разглеждал и вариантът управляващата голяма коалиция да се яви с общи листи, като в такъв случай ГЕРБ щеше да пази за Каракачанов водачеството в Плевен, а за Симеонов - в Бургас.

И за двете патриотични партии обаче е неизгодно влизане в общи листи, убедени са ръководствата им. Практически означавало заличаване от политическата сцена.

Засега ВМРО не изключват варианта да отидат сами на вота, Каракачанов го обяви и публично.

НФСБ пък засега държат на запазване на малката патриотична коалиция с воеводите. Неколкократно в последния месец Валери Симеонов подаде ръка и шумно информира за продължаващите разговори по темата с ВМРО. Били готови на разговори и с други партии от патриотичния спектър, твърди още той.

Към коалиция с „Атака“ обаче очевидно вратата вече е затворена. Волен Сидеров направи конкурс за депутати още през юли 2020 г., като кандидатите трябваше да представят есе на тема „Как виждам православна България като модел за родината ни във всички области на живота“. До този момент няма обявени резултати.

Голямо разместване в БСП в битката за 60-ина депутати

Калоян Методиев - нова звезда в София, дъщерята на Димчо Михалевски - в Смолян             

Голямо разместване се очаква да направи на първите места в листите на БСП Корнелия Нинова. Официално това ще е част от процеса на обновяване и подмладяване на кадрите и партията. Тя вече е с развързани ръце, тъй като новият Национален съвет на червените стои зад нея при гласуванията. По устав той одобрява водачите.

А битката за челните места ще е ожесточена, защото според социологическите прогнози засега всички големи партии свалят от подкрепата си и ще имат по-ниски проценти от тези, с които влязоха в настоящия парламент, респективно и по-малък брой депутати.

Така БСП, която влезе в 44-ото НС с 27,93% и 80 души, по прогнози може да разчита на 19-21%, или поне 20 места надолу. В районите с малко мандати може и изобщо да не успее да вкара - например Разград, Кърджали, Търговище и Силистра.

Истината е, че част от досегашните първи отпаднаха по „естествени“ причини - Елена Йончева е евродепутат, Станислав Владимиров, Денчо Бояджиев и Славчо Велков са кметове, Красимир Янков напусна партията, а Валери Жаблянов - групата. Други знакови имена обаче се числят към кръга на вътрешната опозиция и затова нямат шанс да са отново на избираеми места. Такива са Георги Търновалийски, Драгомир Стойнев, Антон Кутев, Дора Янкова, Тома Томов (който бе от гражданската квота).

Едва трима или четирима от досегашните водачи може би ще запазят местата си - Иван Иванов в Шумен, Крум Зарков в Русе, Петър Кънев в Бургас и евентуално Светла Бъчварова в Търговище, ако там не бъде пратен друг.

Много от останалите първи ще сменят районите си. Така Филип Попов се очаква от Видин да отиде в Кюстендил. Таско Ерменков вместо в Сливен се спряга за Разград, а в града на 100-те войводи се очаква да го замести ген. Кольо Милев. Александър Симов от Кърджали може да поведе в София, а Стоян Мирчев – от Силистра в София-област. Кристиан Вигенин може да бъде върнат от Ямбол в Благоевград, а за Ямбол се спрягат имената на зам.-шефа на БСП Атанас Зафиров или на Катя Георгиева, която бе кандидат за кмет на града и е едно от новите имена в Изпълнителното бюро.

БСП в Пловдив вече даде знак, че ще иска водач на листата да остане проф. Иво Христов, но със структурата там проблемите са много след изключването на Георги Гергов, затова не е ясно какво ще е финалното решение и дали първото място няма да получи доц. Георги Йорданов например. В Пловдив-област ще води Манол Генов.

В другия проблемен регион за Нинова - Перник, стои голяма неизвестна. Червените в града твърдо застанаха зад кмета си Владимиров във войната му с „Позитано“ 20.

Като водачи се очаква да бъдат издигнати и част от депутатите, които доказаха лоялността си. Георги Гьоков ще е начело в Стара Загора, зам.-шефката на партията Ирена Анастасова се спряга или за 23-и столичен МИР, или за Враца.

Шефът на червения щаб Георги Свиленски първо бе мислен за родния му Велико Търново, но след като стана ясно, че структурата там си иска Весела Лечева (която е в лагера на опонентите на Нинова), е възможно Свиленски да поведе листа в София или друг регион. Секретарят на ИБ на БСП Вяра Емилова, първоначално спрягана за Силистра, пък може да води в Добрич или Монтана.

„Повишения“ чакат и другари, които от критици станаха големи привърженици на лидерката - като Румен Гечев за Плевен и Стефан Бурджев за Ловеч.

Сред новите имена на водачи се очаква да е политологът и бивш шеф на кабинета на президента Калоян Методиев, вероятно в 24-и столичен МИР. А младата червена надежда Петя Михалевска (дъщеря на покойния бивш кмет на Кърджали и депутат Димчо Михалевски) ще води в Смолян. С първо място в листа почти сигурен е и рали шампионът Крум Дончев, който е едно от лансираните лично от лидерката нови имена в БСП.

Самата Нинова до момента не е споделяла плановете си за листите. Събранията за номинации стартират от февруари. Националният съвет определя освен водачите и местата за коалиционните партньори и гражданската квота. По тази линия на добри позиции се очаква да отидат Красимир Премянов като председател на Съюза на тракийските дружества и издателката Светлана Шаренкова.

Лидерът на АБВ Румен Петков обяви тези дни, че чака отговор на писмото си до Нинова.

Чу се обаче, че на „Позитано“ вече са се разбрали с партията „Напред, България“, свързвана с внука на Живков Тодор Славков.

ДПС не сменя знакови имена

Централният съвет на ДПС тепърва ще изготвя критериите за депутати. Номинациите се провеждат на няколко етапа - първо в градовете, след това на ниво общини и накрая резултатите се обобщават от областните структури.

На практика движението ще има само месец, за да свърши това - февруари.

От ДПС рядко подменят водачите, тъй като те са знакови лица за партията. Промени има, когато самите партийци са решили да не се кандидатират за нов мандат или ако вече не се ползват с доверие.

Традиционно в знаковия за движението Кърджали води председателят. В случая това е лидерът Мустафа Карадайъ.

Именно оттам той бе издигнат за депутат през 2017 г., в листата му попаднаха и настоящите народни представители Адлен Шевкед и Ерол Мехмед. Вероятно Карадайъ ще води и в Смолян (той е роден в Борино).

От години първи в Добрич е шефът на социалната комисия и бивш министър Хасан Адемов.

Очаква се пак начело на листите в избирателните си райони да са заместниците на Карадайъ в Централното оперативно бюро - Ахмед Ахмедов в Разград, Йордан Цонев в Хасково, Халил Летифов в Стара Загора. През годините листите в Пазарджик пък оглавяваше Делян Пеевски, в пандемичната 2020 г. той направи и много дарения там. Зам.-шефката на НС д-р Нигяр Джафер е лицето за Шумен, а Велислава Кръстева ще е пак водач в Плевен.

Малките бягат от съюзи, залагат на свестни местни

Извънпарламентарните от протестите това лято отказват да се коалират помежду си. Така както бяха разделени на групи на площада, формациите останаха дистанцирани и твърдо решени да се докажат самостоятелно на изборите. Изключението е Мая Манолова, чиято гражданска платформа „Изправи се.БГ“ и основните организатори на протеста „отровното трио“ обявиха предизборен съюз.

Най-вероятно е бившата омбудсманка да играе в София, след като на кметските избори в столицата постигна добър резултат срещу Йорданка Фандъкова, макар че сега чисто партийните гласове ще си отидат по разпределение, а не за нея. А във Варна водачеството се очаква да е за основателя на триото Арман Бабикян, чиято кариера като политически пиар тръгва именно от морската столица.

Най-тихо е около партията на Слави Трифонов, която яростно отрече варианти да се коалира. „Има такъв народ“ се сочи от социолозите за 3-а парламентарна сила. Партията обеща да сложи за водачи на листите си хора, които бяха предварително избрани по традиционен за шоумена метод - с кастинг, който бе излъчен не по телевизията, а във Фейсбук през 2017 г. Те не са известни, но условието е да са се доказали в професиите си. В Кърджали например очакванията са това да е Юлия Чортленева. В Бургас - Тодор Иванов, който е местният координатор и представител на известна проектантска фирма в града. Спряган в Монтата пък е бившият депутат от „Атака“ Кирил Гумнеров въпреки заричанията на ИТН, че няма да вземат партийни номади.

Предизборните листи на „Демократична България“ са почти финализирани. Това обясни съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов. ДБ е съставена от три партии - ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“. В листите представители на трите формации са подредени с досегашната пропорционалност от европейските и местните избори, обясни ген. Атанасов. Той отказа да посочи листата в кой район ще поведе.

Най-спряганото име за водач на „Да, България“ в Бургас обаче е на общинския съветник Димитър Найденов, който в последната година се превърна в един от водачите на протестите в парк Росенец пред сарая на Доган.                                                                                                                        

             


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати