Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министри настояват за отмяна на решение на кабинета „Петков”, свързано с печатането на бюлетини

Политика

Министри настояват за отмяна на решение на кабинета „Петков”, свързано с печатането на бюлетини

Министри настояват за отмяна на решение на кабинета Петков, свързано с печатането на бюлетини - Tribune.bg
Снимка:

Пеканов, Зарков и Велкова искат да не се създава Институт за стратегически анализи и прогнози, както и да се запази контролът на МФ върху технологичния отпадък от изборните книжа

Вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на правосъдието Крум Зарков и министърката на финансите Росица Велкова предлагат на кабинета да отмени гласуваното и обнародвано в "Държавен вестник" на 26 юли постановление №197 на кабинета "Петков", което засяга контрола на отпечатването на бюлетините и предвижда създаването на Институт за стратегически анализи и прогнози към финансовото министерство. Това става ясно от портала за обществени консултации към МС, пише Dir.bg. Постановлението е предвидено да влезе в сила от 1 септември 2022 г.

В преходните и заключителните разпоредби на въпросното постановление се прекратява физическият контрол на служителите на Министерство на финансите при съхранението на технологичния отпадък на материалите, получени при отпечатването на ценни книжа.

Шефката на избирателната комисия Камелия Нейкова днес изказа притеснението на членовете на комисията във връзка с честността на вота, като напомни, че и бюлетините са ценни книжа и изказа опасения какво би последвало. Нейкова призова служебното правителство за спешна отмяна на постановлението преди вота.

От доклада на министрите личи, че са се вслушали и те самите са притеснени какъв ефект би произвела тази промяна върху резултатите на вота.

"Една от най-важните задачи на служебното правителство е осигуряването на условия във връзка с организацията и произвеждането на прозрачни, честни и демократични избори за народни представители в 48-ото Народно събрание. Отпадането на физическия контрол при отпечатването на ценните книжа може сериозно да затрудни изпълнението на ангажиментите на Министерството на финансите във връзка с контрола при отпечатването на бюлетини съгласно чл. 209, ал. 1 от Изборния кодекс, както и контролните функции във връзка със защитата на фиска", пишат още министрите.

Другата важна отмяна с проекта на постановлението, което предлагат Пеканов, Зарков и Велкова, е да се откажем от създаването на Института за стратегически анализи и прогнози, защото заради него се предвиждат сериозни структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, така и в други административни структури във и извън системата на министерството.

"Същевременно президентът на Републиката назначи служебно правителство, в което министърът на финансите не съвместява функциите на заместник министър-председател по управление на европейските средства. Това обстоятелство налага запазването на мястото на дирекция "Централно координационно звено" в структурата на администрацията на Министерския съвет с цел обезпечаване на надлежното и ефективно подпомагане на вицепремиера при изпълнението на нормативно определените му правомощия", аргументират се тримата министри.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати