Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министрите на правосъдието и електронното управление: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

Политика

Министрите на правосъдието и електронното управление: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

Министрите на правосъдието и електронното управление: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ - Tribune.bg

Сред изтеклите данни са и тези на председателят на Народното събрания Никола Мивчев

„Теч на лични данни от системата на БУЛСТАТ регистъра не е имало“, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с информацията, че данни за над 300 хил. българи е станала публична в първия работен ден на 2022 г.  

По думите ѝ към момента в регистъра са видими адресите на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г.  

„От няколко дни насам е направен анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално спрямо целта, която преследва и в спешен порядък готвим законодателни изменения, за да се промени тази практика“, допълни тя. Теч на лични данни от системата на БУЛСТАТ регистъра не е имало. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с информацията, че информация за над 300 хил. българи е станала публична в първия работен ден на 2022 г.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов уточни, че и от техническа, и от правна гледна точка – теч не е имало. Той заяви, че е проучен трафикът към регистъра за зловредно влияние.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че в регистъра освен професионалните данни на голяма част от самоосигуряващите се са и всичките им лични данни – постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и т.н.  

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

Течът на лични данни – волен или неволен, засяга над 300 000 души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. „фрийланс“.

Сред изтеклите данни са и тези на председателят на Народното събрания Никола Мивчев. Така вече всеки може да се сдоби с адреса и телефонният му номер. Същата е съдбата и на зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Под ударите на теча са попаднали още Мирослав Иванов от ПП, Атанас Атанасов от ДБ.

Сред потърпевшите от теча в БУЛСТАТ има и министри като този на земеделието Иван Иванов. Иванов е протекъл с адреса на който живее той и семейството му в Шумен и с номера на личния му телефонен номер.

Сред 300-та хиляди могат да бъдат открити и редови депутати като Дани Каназирева, независимо, че дейността и като адвокат е спряна от 2019 година, или Гюнай Хюсмен, който пък е регистриран земеделски производител, развиващ комбинирано растениевъдно-животновъдно стопанство и чиято дейност в Исперих продължава успоредно със законотворчеството му в парламента. Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпен и адресът в Русе на острието на ГЕРБ Десислава Атанасова, както този в Сливен и на аграрната експертка - съпартийката и адашка на Атанасова Десислава Танева, която е с регистрация като консултант. От БУЛСТАТ ще разберете и адреса на ексминистъра на външните работи Екатерина Захариева, която и сега на законодателно ниво има отношение към външаната политика и сигурността на България. Пак там е и Златомира Карагеоргиева - Мострова, юрист от ИТН. Бившият вицепремиер Томислав Дончев присъства с джиесем, електронна поща, постоянния си адрес в Габрово и настоящия в София.

Опозиционерът Тома Биков също може да бъде открит в БУЛСТАТ с физическите си адреси, телефона и електронната поща. Биков е регистриран по булстат като актьор, развиващ артистична и творческа дейност, съобщава Монитор. 

Регистрираният като сценарист Тошко Йорданов Хаджитодоров може да бъде обезпокяван на домашния си адрес в район "Оборище" в София от всеки луд, който попадне на данните му. Потърпевш от лийка е и известният с активната си дейност депутат от ДПС Хамид Хамид, както и лидерът на "Демократична България - Обединение" Христо Иванов.

Шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов също фигурира сред изтеклите. Регистриран е като музикален процуцент. Сред музикантите от „Ку-ку бенд“ дейност развива Борис Солтарийски, става ясно от данните. Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпна лична информация за примата на българската естрада Лили Иванова, както и за колегата й Владимир Ампов – Графа. Джаз певицата Камелия Тодорова може да намерена на адрес в голям столичен квартал. От изтеклите данни може да разберете повече от необходимото и за нашумелия водещ Димитър Рачков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати