Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мира Радева: Истинската битка е за „електоралната периферия“

Политика

Мира Радева: Истинската битка е за „електоралната периферия“

Мира Радева: Истинската битка е за електоралната периферия - Tribune.bg
Снимка:

Ще има силна битка за гласовете на патриотите и за електората на Веселин Марешки

„Истинската битка, на каквито и да е избори, е за т.нар. „електорална периферия“. Това са хората, които в даден момент харесват едни партии, а след това гласуват за други“, коментира за ТВ “Европа“ социологът Мира Радева. По думите й подкрепата за БСП не може да падне по-ниско, отколкото социолозите регистрират, защото в момента „в играта са включени т.нар. твърди ядра на симпатизанти“.

„Протестите отрязаха пътя на ГЕРБ към избирателите от периферията. Има, обаче, т.нар. социалния конформизъм. Управляващите все още имат известен потенциал сред хора, които се чувстват неудобно да заявят - „каквото и да са правили, аз пак ще гласувам за тях, защото не ми харесва политическата мешавица, която се задава. Не само ГЕРБ има скрит потенциал, а и партията на Слави Трифонов. Това нещо го видяхме на референдума през 2016 г.“, каза социологът. Според анализите й в момента се освобождава електорална подкрепа и в т.нар. патриотичен и националистичен вот, и при избирателите на „Воля“ на Веселин Марешки, където „може да се очакват изненади“.

 „Огромният проблем на БСП поне от 20 години насам е, че много трудно достига до младите избиратели, до техния език и разбирания за света. Неслучайно патриотичният вот, който е младежки, си намери други пътеки и изрази. Дори класическото русофилство отиде в други изразители, защото БСП, заради вътрешната си структура, години наред тази феодална и закостеняла организация пречеше на младите хора да бъдат интегрирани“, коментира процесите в левицата Мира Радева.

По нейна оценка всички социолози в момента са обединени около факта, че никоя партия няма как да влезе в следващия парламент в ролята на „бащицата“, който ще спечели с мнозинство изборите.

„Много трудно е да се отговори как ще се управлява след ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов поддържаше усещането за някакво спокойствие, статукво и сигурност, правейки немалко лупинги. Веднъж управлява с „градската десница“, докато сега е с патриотите. Единственото, което е важно за ГЕРБ, е как ще се съхрани като политически субект, ще успее ли да преодолее фронта анти ГЕРБ“, категорична е Радева. За нея дали управляващата партия ще тръгне по пътя на НДСВ, зависи от това дали ще понесе ударите.

„Всеки път фиксацията на протестите ни е в призива „стани да седна“. България има нужда да се преосмислят правилата, но идеята на ГЕРБ в последната минута с проект за конституция имаше обратен ефект и дори е контрапродуктивна. В този смисъл, не очаквам партията да заложи на тази идея в предизборната кампания“, посочи социологът. Мира Радева изтъкна, че отричането е лесно за участниците в протеста, но им е трудно да се обединят около това, което искат.

„В протестите със сигурност има голяма доза градска десница, независимо дали е софийска, варненска, бургаска или пловдивска. Това са хора, които наистина не се чувстват представени от ГЕРБ. „Зелените“ са по същия начин, но друг е въпросът, дали имат социалната база. В същото време на протестите Васко Кръпката заяви, че не иска да бъде управляван от Бойко Борисов, Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, Корнелия Нинова…“, допълни Радева. Тя разтълкува това като „аз не искам да живея в тази държава“. За Радева все още силно се подценява и подкрепата за ДПС, тъй като в изследванията на социолозите влизат много хора от групи, сред които и слабограмотните, които не искат да попълват картите с въпроси.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети