Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мирчев: Искаше ми се бюджет 2024 да е по-десен, но е най-добрият в последните 15 г.

Политика

Мирчев: Искаше ми се бюджет 2024 да е по-десен, но е най-добрият в последните 15 г.

Мирчев: Искаше ми се бюджет 2024 да е по-десен, но е най-добрият в последните 15 г. - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от ПП/ДБ Ивайло Мирчев отговори на множеството критики по отношение на бюджета за 2024 г. Според него реалностите са различни и затова представя някои акценти от бюджет 2024 г.

„Пенсиите са почти удвоени с последните два бюджета, през 2024 г. ще нараснат с нови 11%; - През 2024 г. започва работа по 5 магистрали едновременно („Европа“, „Струма“, Русе-В. Търново, „Хемус“, Видин-Ботевград); Това е бюджетът с най-голямата капиталова програма; Безпрецедентни социални разходи; Минимална заплата от близо 1000 лв.; Най-високите разходи за превъоръжаване на армията в последните над 30 г.; Отпуснати са пари за проектиране на магистрала „Рила“, която ще свърже м-ла „Тракия“ със Северна Македония; Продължава работата по всички линии на метрото; Стартира най-тежкият участък от Южната дъга - от Бояна до м-ла „Люлин“; Повишаване прага за регистрация по ДДС на 166 хил. лева от 01.01.2025 г.; Социална политика, която подпомага само бедните“, пише той.

Ивайло Мирчев подчертава и, че се завършва база данни с доходите на хората, така че подпомагането да е насочено към тези, които са наистина в нужда, а не собственик на басейн с подгряване зимата да получава 20-30 пъти повече субсидия за ел. ток, в сравнение със собственик на двустаен апартамент.

„Запазват се основните ставки на данъците, с изключение на глобалния корпоративен данък, който е наднационална мярка; Овладян бюджетен дефицит - 3%, след като преди месеци служебното правителство предложи дефицит от 6,4% и се говореше за фалит на държавата;  Растеж на икономиката от 3,2% през 2024 г., когато се очаква част от ЕС да навлезе в рецесия; Капиталовата програма е прозрачна, като са включени конкретни проекти, за разлика от управленията на ГЕРБ, когато имаше само обща сума“, допълва той.

„Да, забележки към бюджета имаме всички и да, на мен ми се искаше да е по-десен, с много по-голям акцент върху развитието на бизнеса, предприемачеството и по-реформаторски. Но въпреки всички забележки бюджет 2024 г. е най-добрият бюджет в последните 15 г. В допълнение - на финала сме по отношение на Шенген, еврозоната и промените в Конституцията, каквито бяха и заявките ни в началото и причината да подкрепим този кабинет. Положението не е никак розово, но усилията ни са последователни в синхрон с това, което обещахме да преследваме като цел“, завършва той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети