Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мистерия: Петков и Янев избягаха от въпроса за допълнителни войски на НАТО у нас

Политика

Мистерия: Петков и Янев избягаха от въпроса за допълнителни войски на НАТО у нас

Мистерия: Петков и Янев избягаха от въпроса за допълнителни войски на НАТО у нас - Tribune.bg
Снимка:

Рано е да кажем – може и да не се случи, каза Янев, докато Петков замаза с темата за Гърция

Мистерия около темата с евентуалното разполагане на военни в България и Румъния заради руската агресия по границите на Украйна.

Въпросът е актуален от няколко дни, след като пред „Шпигел“ висш генерал от НАТО предложи Алиансът да установи военно присъствие на наша територия, както и в северната ни съседка.

Според немското издание предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят Засиленото предно присъствие на алианса, в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

Днес по време на пресконференцията с Мицотакис премиерът Петков  избяга от въпроса и замаза:

„Разговаряхме в Брюксел в централата на НАТО главно за стратегическа инфраструктура. И тук с Гърция имаме възможност отново да дадем една по-добра връзка от Александруполис – Бургас – Варна – Констанца. Тази връзка се състои от пътища, влакове, едновременно с това и енергийната трябва да е засили, защото тя е стратегическа за района, но и за целите за по-добра сигурност. Това е точната тема. За войски и брой хора, които да идват в България и в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли“, видимо притеснен каза Петков.

От своя страна военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев не отрече подобна теза, но и не каза нищо конкретно.

„В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап бих казал, че коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл, преди да бъде взето от окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило за бъдещи решения, които не са обсъждани все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно“.

„Разбира се, какво публикуват различните медии за един вариант, който може да се случи, може да не се случи, прекалено рано е да се говори категорично какво би се случило по определен сценарий“, добави Янев.

По неофициална информация от Алианса, военните министри на страните членки предстои да обсъдят предложението на следващата си среща. В случай, че то бъде прието, окончателното решение ще се вземе на срещата на върха в края на юни в Мадрид.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети