Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Митов: Идеята на съдебната реформа е да се изключи намеса на политиката в прокуратурата и обратно

Политика

Митов: Идеята на съдебната реформа е да се изключи намеса на политиката в прокуратурата и обратно

Митов: Идеята на съдебната реформа е да се изключи намеса на политиката в прокуратурата и обратно - Tribune.bg
Снимка:

От години не знам дали съществува друг действащ значим политик, освен Бойко Борисов, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ

Ходенето от избори на избори не обслужва обществения интерес. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. По думите му всички парламентарно представени партии трябва да осъзнаят тази теза.

„От години не знам дали съществува друг действащ значим политик, освен Бойко Борисов. Затова като стане нещо в държавата, всички търсят Бойко Борисов и се обръщат към него. Дали ще се опитват да го плашат, дали да го прелъстяват – това вече е въпрос на ситуация. Това е политикът фактор в България“, заяви Митов по повод изказванията на главния прокурор Иван Гешев.

Зам.-председателят на ГЕРБ нарече „митология“ слуховете, че партията е „пазена“ от някого или тя пази някого. „Предполагате ли, че аз, който пострадах от нереформираната прокуратура, който в продължение на години трябваше да се занимавам с измислени обвинения и да си чистя името, ще пазя някого или някой мен ме пази? Действали сме систематично и принципно. От месеци насам заявяваме, че ще подкрепим механизъм за контрол на главния прокурор и съдебна реформа. Да, спори се за това каква съдебна реформа ще е ефективна“, заяви Даниел Митов. Според депутата не трябва да се говори с конкретни имена, а за принципни решения при реформирането на системата.

„Идеята е да се направи реформа в правосъдието, така че то да започне да работи ефективно и да бъде изключен всякакъв елемент на политическа намеса или на прокуратурата в политическия живот“, категоричен е Митов. Той уточни, че това е мотивацията на ГЕРБ във всяко едно тяхно действие.

В реформата на съдебната система не става въпрос за имена, а за принципни отношения – реформата зависи от това. Системата трябва да се рекалибрира, за да може да работи по-добре, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

Съдебната система си има процедури дали трябва и как тримата (Гешев, Сарафов и Тодоров) да бъдат отстранени. ВСС ще реши – той е легитимен, трябва да се избере нов, но това е функция от избор на редовен кабинет. Ако има работещо мнозинство може да се постигне и конституционно и да се реформира прокуратурата, коментира Митов. 

„Нашите заявки са ясни - просто някои хора отказваха да приемат, че сме били искрени. Не искам да вярвам, че институциите ще воюват, подчерта той.

Според Митов логично е кандидатът за премиер и то еврокомисар, да обяви пред своята парламентарна група намеренията си. „Да, бях уведомен, че ще поиска отстраняването на Гешев, но няма значение кой кога е знаел“, каза Митов.

Народният представител от ГЕРБ-СДС коментира и шансовете за сформиране на редовен кабинет в първия мандат. 

„Разчитаме на отговорност на депутатите и лидерството им, не водим разговори кой да присъства в залата при гласуване на нашия кабинет. Нагласата ни е да съберем подкрепа за правителство, оглавено от г-жа Мария Габриел, което да даде ясен път и зелена светлина за приоритетите еврозона, Шенген и правосъдна реформа. Политиката е изкуство на възможното“, категоричен бе Даниел Митов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати