Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Митов: Петков готов да погази интересите заради ангажименти, той няма институционална култура

Политика

Митов: Петков готов да погази интересите заради ангажименти, той няма институционална култура

Митов: Петков готов да погази интересите заради ангажименти, той няма институционална култура - Tribune.bg
Снимка:

Министър-председателят Кирил Петков има някакъв личен дневен ред и е готов да мине през българския национален интерес по отношение на РС Македония, да го стъпче само и само да се изпълни ангажиментите. Премиерът е човек без памет за българската външна и вътрешна политика. Той няма институционална култура. Това заяви в интервю за БГНЕС заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, член на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър (2014-2017 г.).

Той определи като „съвършено неразбираем формат“ начина, по който в момента Петков разговаря с партньорите от РСМ без дипломати и участието на външно министерство, единствено в компанията на своята съветничка Весела Чернева.

„Отдавна предупреждаваме, че МВнР е изолирано от този процес. Премиерът има някакъв личен дневен ред и е готов да мине през българския национален интерес, да го стъпче буквално само и само да се изпълни ангажиментите. Хубаво е поел ангажименти, но той е длъжен да се съобрази както с решенията на парламента, така и с рамковата позиция, а също така с позицията на КСНС“, заяви Даниел Митов. Той предупреди Петков, че ако тръгне да работи срещу тези „ясни рамкирани позиции, ще срещне отпора не само на опозицията, но и на собствените си коалиционни партньори“.

За Митов остава напълно неразбираемо, защо правителството отказва да помогне на Украйна с въоръжение, вървейки срещу български интерес. „Нашият национален интерес е да помогнем на Украйна с оръжия. В наш национален интерес е да отговорим твърдо и на г-жа Митрофанова, не просто да беседва премиерът с нея и да вика нашия посланик за консултации, разчитайки, че руската страна ще се сети да направи същото. Това няма да стане“, подчерта бившият външен министър. Той беше категоричен, че ние не само на думи и не само с декларации трябва да уеднаквим позицията за помощ за Украйна.

„В момента ГЕРБ е направил повече за Украйна, отколкото българската държава. Премиерът не успя да се сети 10 дни след започването на войната, че е необходим кризисен щаб. Всичко трябва да му се подсказва, това е човек без памет за българската външна и вътрешна политика. Той няма институционална култура“, подчерта Даниел Митов.

В потвърждение на думите си той даде и следния пример.

„Вчера дори го чух да се хвали с някакъв огромен успех, който постигнал в Брюксел, че Европейската комисия поемала ангажимент да преговаря от името на всички страни, включително България, за доставките на руския природен газ. Да уведомим премиера, който очевидно няма такава памет, че подобна идея съществува много от отдавна още от 2014 г. Тогава сме преговаряли по нея. Тя не се е случила, сега се случва, но това е много стара идея, която се материализира. Очевидно премиерът има памет подобна на онези морски костенурки, които помнят единствено последното нещо, което са яли“, заяви Даниел Митов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети