Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Митрофанова: Русия не иска война! Всяка заредена пушка може или да гръмне сама, или някой идиот да натисне копчето

Политика

Митрофанова: Русия не иска война! Всяка заредена пушка може или да гръмне сама, или някой идиот да натисне копчето

Митрофанова: Русия не иска война! Всяка заредена пушка може или да гръмне сама, или някой идиот да натисне копчето - Tribune.bg
Снимка:

„Агресивните действия ще получат съответния отпор“, отбеляза тя

„Русия не иска война, това беше абсолютно ясно заявено и на ниво президента на нашата страна, и от министъра на външните работи. Въпросът изобщо не е в Украйна всъщност. Както знаете става въпрос за колективната сигурност и за гаранциите за сигурността във връзка с това, че НАТО се придвижи на изток непосредствено до нашите граници. Това е свързано с факта, че Украйна се напомпва с летално оръжие, и както разбирате, всяка пушка, която се зарежда, зарежда, зарежда може или сама да гръмне или някой идиот да натисне копчето“, каза в интервю за БНТ руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Тя изрази увереност дипломатически усилия да доведат до мирно решаване на въпроса.

Митрофанова обясни, че Русия провежда учения на 150 км от границите си с Украйна: „Това е Западния военен окръг, тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години, в тези учения няма абсолютно нищо ново. Просто те се провеждат по това време защото ние се притесняваме. Притесняваме се от агресия от страна на Украйна и от страна на НАТО, тъй като, отново ще повторя, заредената пушка във всеки един момент може да гръмне. Тоест това в някаква степен, бих казала, е едно превантивно предупреждение за това, че агресивните действия ще получат съответния отпор“, отбеляза тя.

Посланикът уточни, че в изказването си след срещата Путин-Макрон за ядрената сила руският президент не е предвид заплахи.

„Владимир Владимирович напомни, че в доктриналните документи на Украйна става въпрос Крим да бъде върнат на Украйна в това число по военен начин. По военен начин! Какво ни остава да правим, ако от тази страна се намира НАТО и НАТО изцяло помага на Украйна? Ще ни се наложи да се защитаваме, нали. И просто Владимир Владимирович напомни, че Русия е ядрена държава и просто не може така да се постъпва с Русия. Това е оръжие със сдържащо въздействие, всички разбираме това“. 

Митрофанова заяви, че ѝ е трудно да каже какви ще са отношенията с новото правителство, защото „за съжаление още с никого не съм се срещала, въпреки запитванията, които съм изпращала“. Подчерта, че имаме обща история и хуманитарни връзки и интереси. „Разчитам, както заявява правителството ви, че то ще изгражда прагматични отношения и с другите страни и що се отнася до НАТО и така нататък, че това няма да бъдат само думи, а и че действията ще са такива“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети