Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Митрофанова след срещата в МВнР: Нищо не заплашва Христо Грозев, казваме му просто - не идвай в Русия

Политика

Митрофанова след срещата в МВнР: Нищо не заплашва Христо Грозев, казваме му просто - не идвай в Русия

Митрофанова след срещата в МВнР: Нищо не заплашва Христо Грозев, казваме му просто - не идвай в Русия - Tribune.bg
БГНЕС

Нищо не заплашва журналиста Христо Грозев, казваме му просто не идвай в Русия. Това заяви след срещата в Министерството на външните работи посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Тя беше извикана в 15 часа на среща по темата в Министерството на вътрешните работи.

Митрофанова коментира, че на срещата с дипломатите ни е договорено българското МВнР да поиска от руското МВнР данните, които касаят случая на Христо Грозев.

„Това, че Грозев е обявен за издирване в Руската федерация, не означава, че някой ще го търси по цял свят. Това трябва да се разбере много ясно. Тоест, той си живее някъде си, и това е. Никой с нищо не го заплашва. Просто това е предупреждение от типа на „повече тук не идвай”, добави Митрофанова.

На сайта на руското вътрешно министерство никога не пише конкретните обвинения срещу който и да е човек, уточни още посланикът на Русия.

На въпрос как оценява българо-руските отношения, посланикът на Русия коментира, че те „деградират още от втората половина на 19-ти век насам”.

„И стигнаха до не особено добро ниво, каквото е в момента. Контактите с правителството има, но те са епизодични и те касаят конкретни въпроси. Но винаги се отзоваваме на поканите за срещи и сме готови на сътрудничество”.

От изключителна важност е българското вътрешно министерство да изиска конкретна информация какви са обвиненията към Грозев, тогава ще се изясни ситуацията конкретно, завърши Митрофанова.

А слуховете, че в различни училища на територията на Русия биват премахвани портрети на българи, Митрофанова коментира с думите „глупаци всякакви. Не мога да отговарям за постъпките на различни идиоти”.

От посолството на Русия също разпространиха коментар на срещата:

„На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване.

Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.

Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети