Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Маринов: Доброволчеството е добра форма, но да се прилага при пожарна безопасност и издирване на хора

Политика

Маринов: Доброволчеството е добра форма, но да се прилага при пожарна безопасност и издирване на хора

В управленската програма е записано - „да има служители по охраната“, посочиха от ГЕРБ

По повод разнобоя между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, относно доброволничеството в Закона за МВР, вътрешният министър Младен Маринов стъпи на професионалния си опит.

„Доброволчеството е добра форма, но приемам да се прилага при осигуряването на пожарна безопасност и издирване на лица в бедстващи райони“, категоричен е Маринов. Той смята, че по отношение доброволческите отряди за полицейски действия, трябва да вървим в друга посока – да се модернизира полицейската дейност, да се повиши мобилността на екипите, че да посетят всяко населено място. По думите му доброволческите отряди са хубаво нещо, но трябва да бъдат ограничени.

„Благодаря на комисията и депутатите, с които дълго работихме. Направени са важни реформи за подобряване на структурата на МВР, по-добрата мотивация на служителите. Институтът по криминалистика става национален институт и служителите ще са първа категория труд. Има предложени промени за социално-битовите условия, за представителността на синдикалните организации, които да са 2% от числения състав на ведомството“, изтъкна вътрешният министър.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев подкрепи позицията на министър Младенов, защото според него в промените на Закона за МВР акцентът не е политически.

Колегата му Валентин Радев, който също оглавяваше силовото ведомство, посочи пред медиите, че проектозаконът е важен със структурните промени, които се правят в МВР.

„Основен стана въпросът за доброволчеството. В дискусията всички се вторачихме и гледахме детайлите. За доброволчеството в МВР е много по-сложно. Трябва да благодарим на колегите от ВМРО. Аз проверих в програмата. Записано е „да има служители по охраната““, поясни Радев.  

„Текстът за проверка на личните данни взриви залата. Това е прерогатив на служителите на МВР. Една идея е добра, ако е подкрепена от служителите на МВР. Това не е липса на коалиции, да се чете добре програмата на правителството“, призова Радев.

Относно реакцията на „Обединени патриоти“ министър Младен Маринов бе лаконичен. „Произтичам от професионалните среди. Моето становище стъпва на професионалния ми опит“, уточни вътрешният министър.

Депутатите ще продължат утре с второ четене на промените в Закона за МВР.  


Коментари (1)

ohoboho Иначе лесно стават друг вид дейности :D От къде на къде ще могат да проверяват лични документи? и тн? този закон е против конституцията реално! :) Някой личност със повече криминални прояви от спрения за проверка дето нещо са се съмнявали хахахаха
10.06.2020 15:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още