Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Много нерви, малко отговори: Николов прати обществото да търси сметка от „Газпром“

Политика

Много нерви, малко отговори: Николов прати обществото да търси сметка от „Газпром“

Много нерви, малко отговори: Николов прати обществото да търси сметка от Газпром - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на енергетиката Александър Николов се появи в предаването на Мария Цънцарова „Защо, г-н министър“ и упорито отказа да каже с колко минаването през посредник ще оскъпи руския газ, който страната ни купува.

Николов не сдържаше нервите си и повтаряше едно и също на въпросите на журналистката.

„Всичките разговори за посредници – и спекулации, и инсинуации, нямаше да ги има, ако „Газпром“ си изпълняваше договора. Отговорност на цялото общество е да търси отговорност на отсрещната страна“, каза той.

Едва след това можела да бъде обсъждана цената.

Според него старата цена така или иначе нямали да е валидна заради променените условия.

„Точните данни са, че към момента договорът е с цена около 10% по-висок, ако имаше изпълняван договор с „Газпром“, каза той. Министърът все пак потвърди и 30-те процента оскъпяване, за които говори Делян Добрев. Това обаче щяло да е актуално, ако „Газпром“ са си изпълнявали договора и той очаквал по-голямо колективно усилие за това.

Николов и Цънцарова упорито спориха верни ли са данните за 30%, които, разпределени на населението, ще дойдат по около 100 лв. оскъпяване на домакинство. А министърът постоянно повтаряше защо тези данни са можели да са актуални, но не са.

Според него не трябва историята на „един човек“, който е работил в „МЕТ“ да става повод за спекулации, защото всички компании са имали възможност да резервират количества, но само тази го е направила.

Според него те ни продавали втечнен газ, но не можел да каже дали е руски. Знаели ли са, че Русия ще ни спре газа, не можел да каже, защото си били частна компания. Освен това министърът се скара на Цънцарова, защото не знаела, че анексът с Азербайджан с подписан през септември, а той бил махнат като зам.-министър през август.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети