Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Многото политически назначения са най-големият проблем в здравеопазването, според министър Хинков

Политика

Многото политически назначения са най-големият проблем в здравеопазването, според министър Хинков

Многото политически назначения са най-големият проблем в здравеопазването, според министър Хинков - Tribune.bg
Снимка:

Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, заяви пред БНР министърът на здравеопазването Христо Хинков. „Най-големият проблем в здравеопазването за мен вече се очертава даже не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните болници и се получава някаква конкуренция, а това, че има много политически назначения и че всъщност се правят основно политически назначения в система, която не е политизирана и не трябва да служи на политиката“, каза министърът.

Хинков изказа мнение, че настоящият директор на „Пирогов“ Валентин Димитров е именно политическо назначение и коментира:

„По този начин, подкрепян от политически сили в парламента, което ясно показва, че не се подкрепя, защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в „Пирогов“. 34 млн. лева заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват задължения и затова няма просрочени, но след 2 години ще трябва да се плаща главницата. Ще трябва да се плащат такси, лихви и т.н.“

Твърдо е решението ми да не остана в правителството след ротацията, коментира още министърът. Той каза, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков каза, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с месец.

Ръководството на министерството е взело решение да предложи вместо медицински бележки за отсъствия на учениците да се използва амбулаторния лист, който е свързан с преглед на дете. Така или иначе медицинската бележка е свързана със здравословното състояние на детето. Имаме принципно съгласие на лекарския съюз, но това трябва да се изговори и с МОН, добави министрът. 

Той коментира и казуса, свързан с факта, че частните и държавните дружества вземат лекарства с разлика от 28 пъти. “Трябва да се провеждат обществени поръчки по Закона за обществените поръчки. Частните болници не провеждат такива частни поръчки”, обясни Хинков. Според него при положение, че частните болници оперират с обществен ресурс и лекарствата се плащат от НЗОК, е справедливо да се провеждат обществени поръчки, защото по този начин се намаля цената.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Христо Хинков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети