Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МО е поискало оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за наемане или закупуване на самолети

Политика

МО е поискало оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за наемане или закупуване на самолети

МО е поискало оферти от Швеция, Франция, Израел и САЩ за наемане или закупуване на самолети - Tribune.bg
Снимка:

С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети.

Това заявиха от пресцентъра на военното ни министерство в четвъртък вечер.

От оглавяваното от Димитър Стоянов в момента министерство информират, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти.

Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

„Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе. Това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е, ако следващият парламент благоволи да каже „да" за следващите 8 самолета. Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка“, съобщи и президентът Румен Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати