Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МО прави всичко възможно за удължаване живота на МиГ-29 поне до 2023 г.

Политика

МО прави всичко възможно за удължаване живота на МиГ-29 поне до 2023 г.

МО прави всичко възможно за удължаване живота на МиГ-29 поне до 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:

Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия

Министерството на отбраната прави всичко възможно за удължаване живота на МиГ-29 поне до 2023 г. Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия, каза служебният министър Димитър Стоянов пред БНТ.

„В Полша има ремонтно предприятие, в което в момента има ремонтирани 6 двигатели и те са ни основната цел. В Словакия също се оказа, че има резервни ремонтирани двигатели и за тях няма да бъдат необходими, защото те спират да летят с МиГ-29 от края на тази седмица", каза той. Все още няма прекратени лицензи за техния ремонт от руската страна, но има такова намерение, допълни министърът.

В същото време се работи и по друг вариант - придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината, която се отваря от евентуално спиране на Миг-29. Изпратени са писма до Швеция, Франция, Израел и САЩ.

По думите му ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години.

30 млн. е нищожна сума за модернизация, българската армия е подценявана с години, каза той. Подчерта, че ако няма приемственост между отделните правителства, няма как да се постигне модернизиране.

По отношение на сключените договори Стоянов каза, че има сключени два договор за доставка на самолети Ф-16 - 8 броя и новия многоцелеви патрулен кораб - 2 бр. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителство, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта. За процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв, каза служебният министър на отбраната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети