Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МО прекрати поръчката за двигателите за самолетите Миг-29

Политика

МО прекрати поръчката за двигателите за самолетите Миг-29

МО прекрати поръчката за двигателите за самолетите Миг-29 - Tribune.bg
Снимка:

Министерство на отбраната прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, съобщава БГНЕС.

Справка в регистъра за обществени поръчки показва, че поръчката е прекратена на 10 юли, а причината е, че не е подадена нито една оферта.

Обществената поръчка беше с предмет: „Доставка на ремонтирани двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29”, а прогнозната стойност на поръчката беше 22 000 000, 00 лв.

В края на годината изтича летателната годност на самолетите МиГ-29.

Въпреки това през април т.г. военното ни министерство пусна още една поръчка в опит да задържи във въздуха старите съветски изтребители, след като месец по-рано обяви, че търси да купи шест ремонтирани двигателя за тях на стойност 26.4 млн. лева с ДДС.

След началото на войната на Русия в Украйна, обаче, ремонтът и поддръжката на МИГ-овете бяха засегнати от санкциите, наложени от ЕС на Русия, и това на практика ги превърна в купчина ламарина, очакваща неизменния си край - по софийските полета, по примера на други самолети, отдавна изживели смисленият си живот, разпилени по софийските околности. Въпреки че Украйна предложи да извърши ремонт на самолетите, то двигателите са една малка – макар и важна част, от общата летателна годност на машината.

Какво правят другите страни, които имат свои МИГ-ове? Например Полша, откъдето държавата се опитва да намери един двигател за самолет, и храни надеждите за получаването на още един: - предаде старото си съветско въоръжение в помощ на Украйна. Там, освен че пилотите са обучени да летят на тях, - дори и да спасят един човешки живот, си е струвало да им бъдат предадени. Словакия, която също имаше стари МИГ-ове, ги предаде на Украйна. И двете страни са членки на НАТО. Така България остава единствената страна в НАТО, която не е предала старите си руски самолети на Украйна.

Ако не се намерят двигатели за нашите самолети, до края на годината МИГ-овете ще бъдат приземени, а новозакупените изтребители от САЩ F-16 Block 70 се очаква да започнат да пристигат чак след 2025 година. Така през 2024 г. охраната на въздушното ни пространство вероятно ще бъде поета от съюзниците ни от НАТО.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МО, двигатели, МиГ-29
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети