Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МОН пресича опитите за политизация в образователната система със законови промени

Политика

МОН пресича опитите за политизация в образователната система със законови промени

МОН пресича опитите за политизация в образователната система със законови промени - Tribune.bg
Снимка:

До края на седмицата просветното министерство ще предложи законови промени с цел пълна деполитизация и департизация на системата на образованието, съобщи ресорният служебен министър проф. Николай Денков.

Предложенията ще станат факт с проект за промяна  на Закона за предучилищното и училищното образование. 

Служебният кабинет ще внесе промяната в новото Народно събрание.

Денков смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност:

„За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков.

Той  предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания.

Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.

Преди изборите на 4 април т.г. 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН постъпиха сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети