Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нанков: 315 000 българи са във воден режим

Политика

Нанков: 315 000 българи са във воден режим

Нанков: 315 000 българи са във воден режим - Tribune.bg
Снимка:

Чака се смяна на графика в Перник – 7 часа с вода един път дневно

315 000 българи са в условия на воден режим у нас, съобщи заместник-министърът на регионалното министерство Николай Ненков на изслушване в парламента във връзка с водната криза. Потърпевшите са хора от Перник, Тетевен и Плевен.

Над 75% от водата за Перник се губи, посочи Ненков. Три пъти по-малък приток от 2016 г. и два пъти по-малък спрямо 2017 г. има в язовир „Студена”, допълни той. Рецептата за справяне с проблема е в максимална степен да се усвояват европейските фондове и ефективно да се използва на публичния ресурс на страната. „Палеативни, частични ремонти са правени на язовир „Студена”. Той не е  ремонтиран цялостно. Без изграждане на нови язовири в дългосрочен план сме застрашени от проблеми при осигуряване на водите за питейни цели”, предупреди Николай Нанков.

Министърът на околната среда Нено Димов подчерта, че 2018 г. и 2019 г. язовир „Студена” не е работил на енергиен режим, максимално са ограничени водите за други нужди. За нова ВИК инфраструктура на града е подписан договор за подмяна, като целта е намаляване на загубите и подобряване водоснабдяването за гражданите.

На това лидерът на социалистите, които поискаха изслушването, коментира, че ГЕРБ ще вземе една-две оставки, за да потушите напрежението в Перник, но това не решава проблема. Корнелия Нинова предупреди гражданите в застрашените от суша региони да си приготвят легените заради климатичните промени, които не са подвластни на управляващите.

„Не продавам слухови апарати. Аз съм шокиран какви глупости са говорили, но по процедура нямам право на отговор. За Перник защо не сме взели оставката по-рано на ВиК управителя, защото не е въвел по-рано режима, а в Плевен и Ловеч защо са въвели по-рано режим. Те използват антитези", коментира заместник-министър Нанков.

Той посочи, че в Перник водният режим е закъснял. "Водният режим се стартира и спира със заповед на кмета. Втората лъжа и втората манипулация, че съм обвинил кмета на Перник. Напротив, с него работим много добре. Много избирателно слушат и не чуват особено добре, но това са вече може би други проблеми, които аз нито мога да излекувам, нито мога да им правя оценка. На трето място темата с водоснабдителната мрежа на Перник. Малко да седнат и да четат и осмислят", допълни още Нанков.

Според експерта на регионалното ведомство още следващата седмица графика за спиране на водата в Перник ще бъде променен, защото мрежата е стара и при спирането на водата два пъти на ден са се увеличили авариите. Нанков очаква водата за перничани да се пуска един път на ден по 7 часа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети