Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МРРБ намерили пари от собствения си бюджет за общините, но МС трябва да разреши

Политика

МРРБ намерили пари от собствения си бюджет за общините, но МС трябва да разреши

МРРБ намерили пари от собствения си бюджет за общините, но МС трябва да разреши - Tribune.bg
Снимка:

От бюджета на МРРБ за тази година са заделени 419 млн. лв. за ремонт на общински пътища и ВиК обекти в малки населени места. Те обаче ще бъдат дадени само ако кабинетът гласува вътрешно преразпределение на парите, с които разполага министерството, става ясно от доклад на вицепремиера и регионален министър в оставка Гроздан Караджов.

Документът е внесен за разглеждане в Министерския съвет за предстоящото в сряда заседание, предава 24 часа.

Финансирането е разпределено почти поравно между водните и пътните обекти, към доклада има списък на всички. Обектите бяха избрани още през юни, когато приключи конкурс на регионалното министерство, в който кандидати бяха общините. Тогава те са предложили 1007 ВиК обекта за общо 1,8 млрд. лв. и 421 общински пътища за 1,3 млрд. лв.

В крайна сметка изборът бе сведен до около 6 пъти по-малко предложения, като предимство е дадено на готови проекти, за които общините могат веднага да обявят обществени поръчки за изпълнител.

Приблизително същата сума бе предложена за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура в актуализацията на бюджета за тази година от регионалното министерство. Това обаче бе спряно от финансовото министерство още преди вкарването на проекта в Народното събрание и депутатите така и не го гласуваха.

На 7 юни по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България с правителството кметовете попитаха Кирил Петков защо парите за тези проекти липсват в актуализацията на бюджета.

Той им отговори, че вместо това те могат да се възползват от средства по Плана за възстановяване и устойчивост, както и от Програмата за развитие на селските райони, където има неусвоен ресурс от 300 млн. лв. Освен това той им напомни, че парите за капиталови разходи на общините за 2022 г. и без това са увеличени с 32%, а местната власт можела да разчита и на започващия нов програмен период на оперативните програми.

Сумата все пак е намерена от текущия бюджет на МРРБ както от спестени средства, така и от разместване на пари от други програми. За да стане факт обаче пренареждането на разходите, трябва решение на кабинета.

При съставянето на правителството в оставка създаването на специален фонд за ремонт на общинска инфраструктура с капитал от 500 млн. лв. бе записано в коалиционното споразумение.

Постепенно обаче при изготвянето на бюджета за 2022 г. през март и последвалата актуализация идеята бе изоставена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати