Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МРРБ опроверга Рашков: Още на 31 януари министър Караджов е информирал за инхаус договорите

Политика

МРРБ опроверга Рашков: Още на 31 януари министър Караджов е информирал за инхаус договорите

МРРБ опроверга Рашков: Още на 31 януари министър Караджов е информирал за инхаус договорите - Tribune.bg
Снимка:

„Още на 31 януари тази година вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е изпратил писмо заедно с всички налични в МРРБ до този момент документи до министър-председателя и министрите на финансите и на вътрешните работи относно инхаус договорите, по които се изпълняват участъци от АМ „Хемус“. Това се казва в позиция на ведомството, във връзка с изявление на вътрешния министър Бойко Рашков.

По-рано днес силовият министър зави, че: „МРРБ не е направило нито една стъпка, за да сезира български съд, който да се произнесе по т.нар. инхаус договори, сключени към момента, когато правителството е било управлявано от Борисов - законосъобразни ли са и ако не са, да бъдат обявени за нищожни“.

Видно от писмото министър Караджов е поискал среща, за да реши правителството какви действия ще предприеме по тези договори. Още тогава вицепремиерът Караджов е информирал за рисковете, които могат да се породят относно плащанията по тези договори и е поискал да се възложи специален правен анализ.

В писмото си регионалният министър е поискал среща с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи за обсъждане на проблема с инхаус договорите.

МРРБМРРБ

МРРБМРРБ

Срещата се е състояла почти 4 месеца по-късно – на 12 май тази година. На нея е присъствал и министърът на вътрешните работи, а в имейл, изпратен до всички участници, е записано какво е договорено:

МРРБМРРБ

Накратко, договорено е да се създаде работна група между МФ и МРРБ, която да изработи проектозакон под надслов: Закон за довършване на открадната магистрала. Целта е „да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация … без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ“.

Договорено е да „се осигури третиране на сключените договори като договори за строителство, по които да се договори конкретен срок за извършване на СМР и да се предостави гаранция за качество на построеното“.

Трансформирането на инхаус договорите в реални договори за строителство е позицията, която министър Караджов е изразявал като възможно разрешение на проблема в унисон с договореното с колегите му от правителството.

„Видно от документите вицепремиерът не е забавил иницииране на стъпки за разрешаване на наследения проблем с магистрала „Хемус“. Министър Караджов винаги се е придържал към договореното с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи.“, посочват още от МРРБ.

Източник:Труд


Топ новини

виж още
Актуална тема