Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МС ни информира за среща на Петков с вицепрезидент в „Гугъл“, но липсва разговора с Ковачевски

Политика

МС ни информира за среща на Петков с вицепрезидент в „Гугъл“, но липсва разговора с Ковачевски

МС ни информира за среща на Петков с вицепрезидент в Гугъл, но липсва разговора с Ковачевски - Tribune.bg
Снимка:

Правителствената пресслужба ни информира за серия двустранни разговори на Кирил Петков в рамките на втория ден от Мюнхенската конференция по сигурността. От съобщението става ясно, че той е разговарял с Борис Джонсън, Мая Санду, Иракли Гарибашвили, Володимир Зеленски, Албин Курти и дори с вицепрезидент в „Гугъл“, но така и няма информация за разговора му с македонския му колега Димитър Ковачевски.

Ето какво ни информира правителствената пресслужба към МС.

Кирил Петков разговаря с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън в рамките на втория ден от Мюнхенската конференция по сигурността. Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения и значимостта на създаването на възможности за добро образование и за задържане на младите хора в двете страни, тъй като те са бъдещето им.

МСМС

По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранни срещи с президента на Молдова Мая Санду, с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

Петков и президентът Санду очертаха общи цели в борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и в сферата на енергийната сигурност. Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни. В тази връзка двамата лидери изразиха подкрепа за българското малцинство. Българският премиер получи покана от молдовския президент да посети град Тараклия, населяван от българската общност.

МСМС

По-късно премиерът Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна. Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона.

МСМС

Българският министър-председател проведе среща и с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

Програмата на премиера Петков във втория ден от Мюнхенската конференция продължава с двустранни срещи с министър-председателя на Косово Албин Курти и с вицепрезидента за правителствени въпроси и обществена политика на „Гугъл“ в Европа Анет Крьобер-Рийл.


Топ новини

виж още
Актуална тема