Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МТСП ще прави оценка на въздействието на Закона за личната помощ

Политика

МТСП ще прави оценка на въздействието на Закона за личната помощ

МТСП ще прави оценка на въздействието на Закона за личната помощ - Tribune.bg
Снимка:

„Опасенията на майките, че някой ще замени този закон с други мерки са безпочвени“, посочи Сачева

До 30 юни социалното министерство ще представи оценка за въздействието на Закона за личната помощ. Тогава ще стане ясно дали законът действа добре или има нужда от прецизиране. Това съобщи по време на семинар в Банкя социалният министър Деница Сачева.

„Вече ясно заявихме в отговори на парламентарни питания, че този закон беше приет без необходимата социална обосновка и с изразени отрицателни становища от Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. Реализацията на този закон струва над 900 млн. лева, без да сме сигурни, че ще има пълна реализация на поставените цели“, заяви министърът.

Дори да бъдат предложени промени, той няма да се отмени. Опасенията на майките, че някой ще замени този закон с други мерки са безпочвени. Видно е, че законът има своите проблеми и несъвършенства и те трябва да бъдат адресирани, отбеляза Сачева.

В Закона за социалните услуги няма да правим промени за момента, каза още министърът. Сачева обясни, че са предложили на НС да съберат работна група юристи по семейно право и да се дискутират предложенията и становищата, които са получени в МТСП от организациите за Закона за социалните услуги.

Сред останалите политики на министерството е издирването на хора, които нито работят, нито учат. По последни данни към момента такива са над 170 000, които за последните 3 години са се увеличили с близо 20 000 души.

Друга политика е свързана с наемането на хора с увреждания от бизнеса. Сачева съобщи, че фирмите, които наемат хора в неравностойно положение ще получат помощ до 10 000 лева за преквалифицкация и обучение на наетите кадри.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема