Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мундров: Около 9 600 са машините с изтекла гаранция, но не са развалени

Политика

Мундров: Около 9 600 са машините с изтекла гаранция, но не са развалени

Мундров: Около 9 600 са машините с изтекла гаранция, но не са развалени - Tribune.bg
Снимка:

Партиите нямали притеснения от манипулации на вота по време на удостоверяването на машините

В Министерството на електронното управление извършиха процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване. Това бе направено от Централната избирателна комисия в контролирана среда, предоставена от министерството. Поканени бяха и представители на политически партии и неправителствени организации. Министърът на електронното управление съобщи, че по-късно днес ще бъде подписано и решението за удостоверяване, което е и финалната стъпка в целия процес.

Той посочи, че процесът е започнал преди две седмици. „Ние го надградихме, като поискахме преглед на параметризиращия софтуер - настройват се кандидат-депутатските листи и преференциите по секции“, обясни той. Ще бъде разпечатана разписка с хеш кода, който ще бъде разпечатан и на 27 октомври. Хеш кодът се състои от 64 знака.

Министър Мундров подчерта, че отговорност на МЕУ са и видео наблюдението и видео заснемането. „Само по този начин можем да върнем доверието на гражданите в изборния процес“, каза той и сподели, че се надява на по-висока избирателна активност.

Мундров припомни, че от МЕУ поискаха от ЦИК преглед на т.нар. параметризиращ софтуер. „Всички проверки, които бяха извършени от експертите, показват, че няма уязвимости в този софтуер“, категоричен е той.

Относно изтеклата гаранция на част от машините за гласуване, министърът на електронното управление увери, че това, че е изтекла гаранцията на машините, не предопределя, че те имат проблем.

"Около 9 600 са машините с изтекла гаранция, а всичките закупени машини са около 12 000. Това, че е изтекла гаранцията, не предопределя, че те са развалени, към тях трябва да се отнасяме с грижа, което прави и ЦИК, включвайки профилактика и диагностика преди всеки избор", каза министърът. Той заяви, че не смята, че има проблем, че е изтекла гаранцията.

В тези избори в страната ще има 9453 машини, а 157 извън страната, каза още министърът. "В министерството на електронното управление няма експерти по хартия, това, което показва работата в екип е, че при всички тестове проблем не се наблюдава", каза той. Мундров посочи, че това, което е подобрено за видеонаблюдението е функция, при която устройството се е случвало да изгасне, поради липса на ток. По думите му сега при намаляване на батерията самото устройство "ще говори и ще казва", че трябва да бъде включено  в ел. верига.

Министърът бе категоричен и че неговата цел е надграждане на всичко постигнато от предишните избори, за да бъдат гражданите убедени в това, че техният вот ще бъде зачетен по правилния начин, без значение от това как ще гласуват – на машини или с хартия.

След брифинга Мундров направи и демонстрация на машинното гласуване и показа разписката с хеш кода.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети