Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Муравей Радев:Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка

Политика

Муравей Радев:Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка

Муравей Радев:Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка - Tribune.bg
Снимка:

Нашата данъчна система е една от най-добрите в Европа, смята финансистът

"Президентът предложи излишъкът да се изхарчи прозрачно. Освен това предложи да се изхарчи след публично обсъждане, обществена дискусия. Искам да предупредя всеки, който се упражнява на тази тема - обществото да реши как да похарчи няколко милиарда лева, да бъде малко по-внимателен. Сещате се какви страсти ще избуят около тези няколко милиарда", предупреди бившият финансов министър Муравей Радев пред Канал 3.

„Този излишък с 2 милиарда лева отгоре е към септември, само че има още 3 месеца“, каза Радев. И допълни, че излишъкът има две съставки - приходи от данъци повече от планираните, и второто, икономия на разходи. „Предвидени са 6,5 милиарда капиталови разходи, остават над 5 милиарда до края на годината. Ами ако тези проекти за тези пари се движат по график и за тях се плаща сега в края на годината? Тогава какъв излишък? ", попита финансистът.

На въпрос как оценява искането на БСП да бъде премахнат плоския данък, Муравей Радев коментира: "Мине, не мине, и някой го подеме този данък, той е виновен за какво ли не. Имаше една скорошна научна агенция, синдикатите обвиниха плоския данък, че бил основна причина за укриване на доходи. Извинявайте, аргументът е много наивен. Нашата данъчна система е една от най-добрите в Европа от много време и тя не трябва да се пипа, защото иначе ще отвориш други проблеми".

Муравей Радев не одобрява скока на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. "Работната заплата и свързаните с нея данъци и осигуровки са част от новосъздадения продукт. Има продукт - по-голям продукт, повече отчисления, повече заплати. Кой създава продукта?“, попита финансистът и отговори-„бизнесът“. „По-плавно, по-внимателно и със съгласието на бизнеса, задължително", смята Муравей Радев.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати