Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Муравей Радев:Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка

Политика

Муравей Радев:Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка

Муравей Радев:Президентът да внимава с упражненията по харчене на излишъка - Tribune.bg
Снимка:

Нашата данъчна система е една от най-добрите в Европа, смята финансистът

"Президентът предложи излишъкът да се изхарчи прозрачно. Освен това предложи да се изхарчи след публично обсъждане, обществена дискусия. Искам да предупредя всеки, който се упражнява на тази тема - обществото да реши как да похарчи няколко милиарда лева, да бъде малко по-внимателен. Сещате се какви страсти ще избуят около тези няколко милиарда", предупреди бившият финансов министър Муравей Радев пред Канал 3.

„Този излишък с 2 милиарда лева отгоре е към септември, само че има още 3 месеца“, каза Радев. И допълни, че излишъкът има две съставки - приходи от данъци повече от планираните, и второто, икономия на разходи. „Предвидени са 6,5 милиарда капиталови разходи, остават над 5 милиарда до края на годината. Ами ако тези проекти за тези пари се движат по график и за тях се плаща сега в края на годината? Тогава какъв излишък? ", попита финансистът.

На въпрос как оценява искането на БСП да бъде премахнат плоския данък, Муравей Радев коментира: "Мине, не мине, и някой го подеме този данък, той е виновен за какво ли не. Имаше една скорошна научна агенция, синдикатите обвиниха плоския данък, че бил основна причина за укриване на доходи. Извинявайте, аргументът е много наивен. Нашата данъчна система е една от най-добрите в Европа от много време и тя не трябва да се пипа, защото иначе ще отвориш други проблеми".

Муравей Радев не одобрява скока на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. "Работната заплата и свързаните с нея данъци и осигуровки са част от новосъздадения продукт. Има продукт - по-голям продукт, повече отчисления, повече заплати. Кой създава продукта?“, попита финансистът и отговори-„бизнесът“. „По-плавно, по-внимателно и със съгласието на бизнеса, задължително", смята Муравей Радев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати