Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР към Мицкоски: Предоговаряне означава отдалечаване от ЕС

Политика

МВнР към Мицкоски: Предоговаряне означава отдалечаване от ЕС

МВнР към Мицкоски: Предоговаряне означава отдалечаване от ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство на Република Северна Македония /РСМ/ в ЕС.

Това се казва в позиция на българското министерство на външните работи изпратено до Агенция БГНЕС по повод на изявленията на новия премиер РСМ Християн Мицкоски.

"Министерството на външните работи на Република България настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС. В резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори", се казва още в позицията на МВнР.

"Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна. Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път.

То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", пише още в документа, в който се подчертава: Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати