Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР: Рекорден брой секции в чужбина, а до момента едва 37 000 заявления за гласуване на 11 юли

Политика

МВнР: Рекорден брой секции в чужбина, а до момента едва 37 000 заявления за гласуване на 11 юли

МВнР: Рекорден брой секции в чужбина, а до момента едва 37 000 заявления за гласуване на 11 юли - Tribune.bg
Снимка:

Отпадна ограничението за образуване на секции в държавите извън ЕС

Очаква се рекорд по отворени секции за вота на 11 юли- между 800 и 850, обявиха на брифинг Иван Кондов, постоянен секретар и председател на Работна група „Избори" към Министерство на външните работи/МВнР/.

„До момента това, което мога да посоча като интересен факт, е, че заявленията са доста по-малко за сега от подадените за миналите избори. Не върви ръка за ръка с множеството секции, които ще бъдат отворени. До момента са около 37 000 заявленията. От миналите избори имаше над 80 000 подадени заявления на финала“, посочи Кондов и допълни, че с новите промени в Изборния кодекс отпадна ограничението за образуване на секции в държавите извън ЕС.

„От  ЦИК обявиха, че има подадени близо 30 000 заявления за гласуване извън страната. Най-много са в Турция – 11 000, Обединеното кралство и Северна Ирландия – 5 800, в Германия – 4 000 и в Испания – 1 500“, уточниха от дипломатическото ни ведомство.

Българите, които през юли ще са в Гърция, ще могат да гласуват в 29 секции. На предишните избори на 4 април са били  20. 

Според Кондов в новосформирани секции зад граница ще има и представител на МВнР. С тази цел определен брой служители на МВнР ще бъдат командировани. Има известни затруднения с намирането на помещения, отговарящи на противоепидемичните мерки. Задграничните ни представителства обаче полагали всички усилия.

„Създали сме организацията, ще се справим с предизвикателството, ще осигурим честен и прозрачен вот на българите в чужбина. Мерките в много от държавите са много по-облекчени, това ще облекчи съгражданите ни“, смята Иван Кондов.

Той отправи апел към българите в чужбина да подават декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МВнР, рекорд
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати