Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР още не може да предаде всички изборни книжа и машини на ЦИК

Политика

МВнР още не може да предаде всички изборни книжа и машини на ЦИК

Снимка:

Външно настоява българите зад граница да гласуват по пощата

Огромният брой секции в чужбина е довел до големи трудности при организацията на предсрочния парламентарен вот. За това се налагат промени в Изборния кодекс, заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР.

Отминалите избори на 11 юли бяха първите, в които машинният вот бе задължителен с изключение на секциите, в които бе невъзможно провеждането му.

Трудност има и при предаването на изборните книжа и машини на Централната избирателна комисия. Надеждите са това да стане до 25 юли. 

„Имаме проблем с прибирането на изборните книжа от ЮАР и Австралия заради коронавируса и ограничителните мерки там, но се надяваме да ги приберем до 30 юли. Ако секциите се увеличат, това означава много предизвикателства към МВнР. Надяваме се законодателите да ни облекчат, както облекчиха избирателите“, заяви постоянният секретар на външното ведомство.

Дописването на избирателите в деня на изборите не отговаря на добрите практики, констатират международните наблюдатели, каза още Кондов.

Ще помолим НС да даде правомощия на нашите дипломати да предлагат отваряне или затваряне на секции там,  където е необходимо.

На тези избори бе по-лесно да се гласува в чужбина, отколкото за хората на почивка в България.

Най-много гласували с машини има в германския град Мюнхен - 870 души. 68 хиляди са се регистрирали и 130 хиляди са дописани.

За изборите за президент в Германия ще бъдат открити 55 секции, в Турция - 46, във Великобритания - 43.

МВнР не е придатък на ЦИК да организира избори в чужбина, то трябва да защитава националните интереси, подчерта външният министър Светлан Стоев.

По тази причина в нашия анализ до ЦИК и НС има предложения за промяна : 1. Да се гласува по пощата при активна регистрация в чужбина; 2. Предлагаме да се организира Специален РИК чужбина.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още