Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР отрече да е имало „странни разговори“ с ЦИК за подготовката на изборите зад граница

Политика

МВнР отрече да е имало „странни разговори“ с ЦИК за подготовката на изборите зад граница

МВнР отрече да е имало странни разговори с ЦИК за подготовката на изборите зад граница - Tribune.bg
Снимка:

Министерството е против опитите да бъде въвличано в политическата кампания

„Противопоставяме се на опитите МВнР да бъде въвличано в политическата кампания. Ние сме спазили стриктно закона“. Това заяви по време на свикан брифинг постоянният секретар на външнополитическото ни ведомство Иван Кондов във връзка с разкриването на избирателни секции в чужбина.

„Всички наши представители са деполитизирани, те няма да правят коментари на решенията на ЦИК.

„Спазили сме закона и всичките му срокове“, увери Кондов. „Категорично искаме да опровергаем фалшивите новини за „странни разговори“ между Министерство на външните работи и ЦИК в процеса на подготовка на изборите зад граница“, заяви главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

От министерството припомниха, че са успели да организират рекорден брой избирателни секции в чужбина – 465, въпреки трудностите заради COVID-19 и мерките, предприети от различните държави. 

„Към днешна дата, съгласно решение на Централната избирателна комисия, общата численост на секционните избирателни комисии зад граница е 2507 души“, уточни той. Външното министерство краткосрочно ще командирова от София около 160 човека, още 140 техни колеги зад граница ще вземат участие в комисиите, стана ясно от думите му. Съгласно решението на ЦИК секционни избирателни комисии, съставени от трима члена, има в 33 от 465 секции. Основно те са в държави, където има изключително малко подадени заявления за гласуване.

„Няма държава, която да ни е отказала провеждане на изборите. Има няколко държави, в които, във връзка с противоепидемичните мерки, не ни е разрешено да разкрием секции извън задграничното ни представителство, какъвто е случаят в Прага“, поясни Анастасов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати