Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР предвижда: 760 секции в 68 държави за вота „2 в 1“, в около 200 ще се гласува с машини

Политика

МВнР предвижда: 760 секции в 68 държави за вота „2 в 1“, в около 200 ще се гласува с машини

МВнР предвижда: 760 секции в 68 държави за вота 2 в 1, в около 200 ще се гласува с машини - Tribune.bg
Снимка:

Евентуален втори тур ще бъде най-голямото предизвикателство

Секциите в чужбина по предварителни данни на Министерство на външните работи ще бъдат 760 в 68 държави, каза Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР на брифинг за вота 2 в 1.

В около 200 секции ще се гласува с 360 машини, допълни той като обясни, че решението на ЦИК предстои. 

Подадени са малко над 56 хил. заявления и очевидно откриването на автоматични секции е довело до това, че има спад на подадените заявления.

На предишните избори те са били над 70 хиляди, а на 4 април - над 80 хил. Това е обаче основно проблем за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в списъка, което може да забави процеса, каза Кондов.

Като най-голямо предизвикателство от МВнР посочиха евентуален втори тур. Сериозна трудност ще бъде, че за кратък период трябва да се пратят бюлетини в толкова много секции и че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини от България.

Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур.

„Правихме анализи и мога да ви кажа, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини навсякъде. Дори този срок не гарантира, че навсякъде ще доставим, все пак има процес на вземане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, но много ни се иска поне част от книжата и машините да ни бъдат дадени“. Подготовката при нас отнема поне един ден, подчерта Кондов. Той припомни и, че на много места съботата е неработен ден и вероятно ще има проблеми с доставката и заради това. Затруднение може да се окажат и метеорологични условия. 

Като друга пречка от Външно министерство отчетоха назначаването на членовете на секционните комисии, предложени от партиите.

„Процесът създава напрежение, тъй като в състава им попадат хора, които понякога не знаят. Друг път пък те помагат за процеса по организация, а не присъстват в списъците. Това създава напрежение и е добре да става не в последния момент“, каза Кондов. Външното ни министерство е готово и да предостави техническа платформа, през която да се обучават членовете на комисиите.

Заради пандемията, присъственото обучение на членовете, е ограничено. Често и много от хората, които са преминали през него, се отказвали малко преди вота.  Готови сме да предоставим платформа, но това трябва да го реши ЦИК, защото е от техните правомощия, каза още той.

Решен бил проблемът със серийните номера на протоколите и сканирането им. Често се е отрязвал номера, което е било причината за връщане за дообработка отново. „Ще има два номера на всеки протокол и не би трябвало да има проблем със сканирането“, коментира Кондов. Той подчерта, че идеята това да се направи, е била на екипа на МВнР.

Бюлетините за гласуването вече са получени в министерството, но не и машините, подчертаха от Външно. 

Друг интересен момент е, че машини за гласуване ще бъдат изпратени на гръцките курорти, макар там вече да няма почиващи наши сънародници. Причината е, че през лятото в секциите там гласуваха над 100 души, което по сегашните текстове в Изборния кодекс, предполага те да се отворят автоматично и на тези избори. 

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса, посочи Иван Кондов.

Заместник-председателят на РГ „Избори“ Калин Анастасов, извънреден и пълномощен посланик на България в Армения, от своя страна заяви, че около 2800 български граждани ще вземат участие в секционните избирателни комисии. Анастасов каза още, че се предвиждат 1.3 млн. бюлетини за първи тур и около 700 хиляди за втори. По думите му организирането на логистичната схема е доста комплексен процес.

Експертът сподели също така, че най-много секции ще имаме във Великобритания – между 130 и 140. В Турция ще имаме между 115 и 125. Над 4000 е приблизителният брой на членовете на секционните избирателни комисии. В Германия и Швейцария ще се изисква задължителна ваксина или PCR тест, или документ за преболедуване.



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати