Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР привика посланика на Северна Македония заради недопускането на българи в страната

Политика

МВнР привика посланика на Северна Македония заради недопускането на българи в страната

МВнР привика посланика на Северна Македония заради недопускането на българи в страната - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на външните работи Иван Кондов днес извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщават от външното министерство.

По време на разговора министърът изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизане на територията на страната на Андрей Ковачев, български депутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

Министър Кондов заяви, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети