Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МВнР за принудително приземения самолет в Беларус: Това е въздушно пиратство

Политика

МВнР за принудително приземения самолет в Беларус: Това е въздушно пиратство

МВнР за принудително приземения самолет в Беларус: Това е въздушно пиратство - Tribune.bg
Снимка:

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно

Реакция по скандала с арестувания журналист Роман Протасевич и от българска страна. Служебният министър Светлан Стоев разкритикува случващото се в Минск.

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт“ е мнението е Стоев.

Той отново потвърди, че на борда на самолета не е имало български гражданин, каквато информация имаше първоначално.

На пресконференция днес Стоев представи екипа и приоритетите на кабинета си. Като първи приоритет е възстановяването на доверието и активизирането по двустранна линия на диалога с Република Северна Македония.

„Ние се опитваме да го казваме много ясно не само на македонската страна, но и на нашите партньори, че нашата политика е последователна. Ние предлагаме задълбочаване и рестартиране на диалога, рестартиране с перспектива по двустранна линия с РС Македония. Втората писта, по която се работи е връщане на темата в рамките на нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси между държавите-членки на Европейския съюз и където да се дадат гаранциите на България, че това, което е договорено по двустранна линия ще бъде изпълнявано и за в бъдеще. Този мониторинг от страна на ЕС е гаранцията, че това, че двустранните договори, които са подписани и предстои да бъдат подписани ще бъдат изпълнявани. Това е тактиката, стратегията. Ние очакваме конструктивния диалог от страна на РСМ“, заяви външният министър.

Веруюто на този кабинет е приемственост и предвидимост във външната политика, заяви Светлан Стоев.

Като възможност за диалог по двустранните отношения Стоев определи делегацията за посещението на Румен Радев при Папа Франциск, в която ще присъства и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата лидери ще пътуват в един самолет.

Новият ни първи дипломат представи екипа си, с който ще работи.

„Ще бъда подпомаган от Румен Александров, който в момента участва на Европейски съвет с президента Радев. Той ще ме подпомага при преговорната рамка с Република Северна Македония. Той е бил вече заместник-министър в периода 2014-2016”, обяви Стоев.

Яна Дочева ще бъде началник на неговия кабинет.

„Важна роля ще играят генералните директори, които имат и ранг посланик. Сред тях са Василий Такев, който ще отговаря за двустранните отношения, посланик Мая Добрева - отговаря за политическите въпроси. Постоянен секретар ще бъде посланик Иван Кондов, под негово ръководство ще се осъществяват изборите в чужбина. Той води и разговорите с ЦИК. Недялчо Данчев ще бъде главен секретар, ще подпомага логистично изборите”, подчерта още Стоев.

Външният министър засегна и темата за предстоящия предсрочен вот, насрочен за 11 юли.

„Подготвихме индикативен бюджет за изборите, подготвихме за изпращане машините за гласуване. Всяка седмица ще информираме ЦИК за пандемичната обстановка в чужбина. На предишните избори това беше най-трудният въпрос. Очакваме постепенно ограниченията да падат. Вече получаваме разрешения за гласуване в чужбина. 16 страни вече са дали разрешение”, обясни той и увери, че МВнР има готовност да работи с българските общности в чужбина.

Работната група „Избори” ще се ръководи от Иван Кондов, Недялчо Данчев и Калин Анастасов. 

6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина, съобщиха от министерството на външните работи.

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласува в Турция - от 57 секции там в 46 се очаква вотът да е с машина.

От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот на 11 юли. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.

Екипът на министър СтоевЕкипът на министър Стоев


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати