Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На финала: ГЕРБ печелят евровота с 31,07%, водят със 7%

Политика

На финала: ГЕРБ печелят евровота с 31,07%, водят със 7%

На финала: ГЕРБ печелят евровота с 31,07%, водят със 7% - Tribune.bg
Снимка:

36,71% от избирателите са гласували с преференция

ГЕРБ печелят с 31,07% подкрепа Европейските избори и водят с почти 7% пред БСП, които събират 24,26%. Това са последните данни, изнесени от говорителя на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. Те са на база почти 100% обработени протоколи. Междинните резултатите при първото въвеждане на протоколите показват още подкрепа за ДПС от 16, 55%, ВМРО събира 7, 36% и ДБ - 6,06%.

Предстои приемането на последната РИК – Търговище. При повторното въвеждане и отстраняване на несъответствията ще бъдат уточнени окончателните резултати. bTV  съобщава, че ЦИК е обработила 99% от изборните протоколи. Официалните резултати обаче се очакват утре.

Именно от тях ще стане ясно и разпределението на мандатите. Към момента се очаква ГЕРБ да имат 7 евродепутати. Техният брой обаче може да падне с един, а ВМРО да имат двама представители в ЕП. На този етап обаче от ЦИК не коментират дали ще има седми мандат за ГЕРБ или втори за ВМРО.

От данните от първото въвеждане на протоколите става ясно, че 36,71% от избирателите са гласували с преференция. Преференциалното гласуване се наблюдава при всичките политически сили. Най-висок процент преференции има при ВМРО и ДБ, където е над 50 % от гласувалите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати