Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На изборите за ЕП: Преференциално са гласували 34,4 %

Политика

На изборите за ЕП: Преференциално са гласували 34,4 %

На изборите за ЕП: Преференциално са гласували 34,4 % - Tribune.bg
Снимка:

Избирателната активност за европейските избори е била 32,64%

Избирателната активност за страната на провелите се на 26 май избори за Европейски парламент е била 32,64%. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда, който представи анализ за изборите за Европейски парламент.

Броят на гражданите, вписани в избирателните списъци в страната, е намалял с над 254 хиляди души в сравнение с изборите за Европейски парламент от 2014 година. На тези избори той е 6 288 656 души.

Преференциално са гласували 34,4 % от подалите своя глас, което е увеличение с 8,4% спрямо изборите за ЕП през 2014 година.

Най-често възможността за преференциално гласувана е използвана от избирателите на ВМРО – БНД, Демократична България и коалиция Възход (с дял между 58% и 46% от подадените за тях гласове). Най-рядко от тази възможност са се възползвали избирателите на ДПС, Българско национално обединение и ПП ДОСТ с дял между 16,6% и 11,4%.

На тези избори гласоподавателите можеха да гласуват машинно. Тази възможност беше осигурена в 3 000 секции, предварително определени от ЦИК и разположени на територията на всички области в страната. В тези секции от 617 241 гласували граждани, 158 967 или 25,75% са дали своя вот с машина. Делът на гласувалите машинно е най-висок в следните райони – София 23 ИР и София 24 ИР – с по 40%, Габрово – 37%, София 25 ИР – 36 %. Най-малък е техният дял в Кърджали, Търговище и Монтана – между 10,1% и 12,8%.

В 309 секции гласовете с машина са повече от тези с хартиени бюлетини, а в 160 секции няма подадени машинно гласове.

Част от административните проблеми, които Институтът за развитие на публичната среда сочи са късно изготвени и публикувани методически указания относно машинното гласуване, обученията на Районните избирателни комисии (РИК) преминават преди публикуването на методическите указания за машинното гласуване, формулярите за окончателните секционни протоколи създават предпоставки за технически грешки и пропуски от страна секционните избирателни комисии(СИК), не е предвидено контролно броене и съпоставка на разписките от машинното гласуване и данните от машинния протокол.

На предстоящите след три месеца местни избори, машинно гласуване ще се проведе в 6 000 секции в страната.

Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати