Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На изпроводяк: Кабинетът извънредно обсъди проектобюджета и го оттегли

Политика

На изпроводяк: Кабинетът извънредно обсъди проектобюджета и го оттегли

На изпроводяк: Кабинетът извънредно обсъди проектобюджета и го оттегли - Tribune.bg
Снимка:

Служебният кабинет се събра на извънредно неделно заседание часове преди края на мандата. Министерският съвет проведе днес извънредно заседание, на което със свое протоколно решение прие доклада на министъра на финансите относно напредъка по съставянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Докладът касае актуалното състояние на подготовката на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., като мотиви към него., съобщиха от МС.

В доклада е посочена и необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него, предвид връчения на 11 декември 2021 г. от президента на Република България мандат за сформиране на редовно правителство на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно събрание, който беше веднага реализиран, и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на извънредно заседание на 13 декември 2021 г. и предложената нова структура на Министерския съвет от мандатоносителя.

Правителството одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г., за да се компенсират намалените приходи от данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Решението на правителството е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лева.

С настоящия акт се одобряват допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 150 437 лв. за компенсация на намалението в приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, на база попълнената информация от общините в публичния единен таксиметров регистър за периода 1 април 2021 г. до 30 ноември 2021 г.

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се състои утре, 13 декември, в Гранитната зала на Министерския съвет.

Предвидено е тя да започне около 15 ч., след като Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети