Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Частните линейки влизат в регистър

Политика

На първо четене: Частните линейки влизат в регистър

На първо четене: Частните линейки влизат в регистър - Tribune.bg
Снимка:

С вкарването им в регулация ще излязат от сивия сектор, настояват вносителите

Частните линейки, работещи извън системата на спешната помощ, ще подлежат на контрол и ще бъдат включени в регистър, регламентират промените в Закона за автомобилните превози, приети на първо четене от парламента. 

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени извън обхвата на спешната помощ. За да се включат в него,  те ще трябва да са регистрирани по Търговския закон и да покрият редица изисквания - наличие на медицински екипи, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и др. 

С вкарването им в регулация ще излязат от сивия сектор, ще има приходи в бюджета като данъци и осигуровки, ще се въведат ясни правила, изисквания и контрол, ще се избегнат потенциални рискове за зараза, както и такива за измами и тероризъм, аргументират се вносителите. 

Частните линейки надхвърляли 230 в цялата страна, мотивират се вносителите. Тези „линейки“ нямат право да извършват такава дейност, но го правят без никакъв контрол. В допълнение в интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги и според тях всички работят в сивия сектор. 

БСП и ДПС разкритикуваха промените. 

„Няма да подкрепим направеното предложение по няколко причини. Първо, Министерството на здравеопазването в своето становище смята, че няма концептуално цялостно решение на този проблем. На второ място - имаме сериозни съмнения, че това са лобистки текстове в полза на една или две големи фирми, които извършват такава услуга в момента. На трето място, не приемаме последните дни от работата на това Народно събрание да се предлагат промени, които са необмислени, парцелирани и не дават решения, по-скоро биха създали проблеми“, изтъкна д-р Нигяр Джафер от ДПС. Тя настоя, че такива важни промени не трябва да бъдат внасяни от отделни депутати, а от Министерския съвет. 

Кой ще ги регистрира тези линейки, те и сега са регистрирани от МВР, попита социалистът Георги Свиленски. „Явно има проблем с такива незаконни превози, но трябва цялостна политика за решаване на този проблем“, констатира заместник-председателят на ПГ на БСП. 

Със 76 гласа „за“, 21 „против“ и един „въздържал се“ промените, внесени от Валери Симеонов и депутати от „Обединени патриоти“, бяха приети на първо четене.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети регистър

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети