Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Депутатите приеха нов Закон за индустриалните паркове

Политика

На първо четене: Депутатите приеха нов Закон за индустриалните паркове

На първо четене: Депутатите приеха нов Закон за индустриалните паркове - Tribune.bg
Снимка:

Работни групи уточняват различията по „затворените енергийни системи“ на парковете

Депутатите приеха на първо четене нов Закон за индустриалните паркове, който урежда техния статут, условията и реда за тяхното създаване, изграждане, функциониране и развитие. Той бе приет на първо четене със 79 гласа „за“, без „против“ и 24 - „ въздържали се“.

 Основната цел на законопроекта е създаването на необходимите предпоставки за изграждане и развитие на индустриална база, която да отговаря на съвременните потребности на инвеститорите.

Със законопроекта индустриалните паркове се разделят като собственост на държавен, общински, съвместен, и по дейности.

„В този закон освен много добрите неща, които би трябвало да дадат тласък на качествените инвестиции в България. Има неща, които Директива 944 е дала възможност, именно за тези „затворени енергийни системи“ имам предвид - и газови, и електроенергийните да функционират, дадени са механизмите, но има неща, които трябва да се изчистят между първо и второ четене“, предупреди председателят на енергийната комисия Валентин Николов. По думите му има съмнения за отдаване на лицензионни територии в съществуващи индустриални зони. Според Николов остава открит и въпросът по какъв начин ще бъде избиран доставчика на електроенергия, за да не се възползва от монополното си положение собственикът на самата мрежа, както и при отказ от доставка на енергия по какъв начин продължава да функционира паркът и др.

Управляващи и опозиция постигнаха консенсус за удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на четири седмици. Очаква се работни групи на парламентарните икономическа и енергийна комисии да се изчистят спорните текстове в законопроекта.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети различия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети